Home

A Liteksz végigtámadta a meccset, de a Diósgyőr fegyelmezett büntetőterületen belüli védekezése elég volt a továbbjutáshoz.

A hazai csapat rögtön átengedte a kezdeményezést a vendégeknek. Boumal a két középhátvéd közé lépve indította a támadásokat. A három játékos szinte a pálya teljes szélességét kihasználta, így biztonságosan tudták tartani a labdát a saját védőharmadukban.

dvtk-litex

A DVTK az elején magas letámadással próbálkozott. Grumic és Bognár próbálták támadni a bolgárok három leghátsó mezőnyjátékosát. Ez kontraproduktív volt a javából. A két diósgyőrinek esélye sem volt lezárni az utat a támadók előtt, így azok könnyen továbbpasszolhattak a középpályára. Tsvetkov és Malinov jó helyezkedéssel próbálták a két hazai csatár mögött megkapni a labdát, és rögtön megfordulni vele. A DVTK középpályája már ekkor kiszolgáltatott helyzetbe került. Bacsa és Gosztonyi a messze előrehúzódó Popov és Nedyalkov mozgását követték. Középen Elek és Egerszegi is gyakran vetemedett a támadók követésére. Nem csoda, hogy a középpályán könnyen átjutottak a bolgárok. Úgy tűnik, jelenleg ez a magyar foci egyik legnagyobb gyenge pontja. A védekezésben mutatott felfogásbeli hiányosságok minden nemzetközi meccsen megmutatkoznak. Tulajdonképpen nem volt egyértelmű, hogy mi volt a diósgyőri védekezés pontos célja. Feltételezhetően a labdaszerzés, de a pályán mutatott helyezkedést nézve elképzelni is nehéz, hogy milyen módon próbálták ezt kivitelezni. Ugyanúgy, ahogy válogatott, a Debrecen, a Győri ETO – a sor a végtelenségig folytatható -, a Diósgyőr játékosai mindig egy-egy támadóhoz pozicionálják magukat, és arra várnak, hogy az ölükbe esik a labda.

Ez persze nem történik meg. Nincs is szükség a támadók részéről sok mozgásra ahhoz, hogy feltörjenek egy ilyen védelmet. A Liteksz játékosai viszont nagyon sokat mozogtak, cserélgették a pozíciókat. Jordan gyakran mozgott visszafelé, helyére ilyenkor Malinov, Vajushi vagy Moreno érkezett lendületből. A gyakran középre húzódó Vajushi helyét a felfutó Nedyalkov foglalta el. A középre törő Moreno helyét pedig több alkalommal Malinov vette át. A helycseréken kívül is próbálták változtatni a helyüket. Kis területeken alakítottak ki létszámfölényes szituációkat, ezekben rendre volt előrepasszra helyezkedő játékosuk. Kicsit hasonló volt a Cliftonville játékához.

A Diósgyőr védősora dicséretet érdemel, hiszen végig fegyelmezetten, és nagyon kompaktan álltak fel. Jordan visszafutásait mindig követte egy hátvéd, de ezekben az esetekben a többiek szépen összezártak mögötte, így elejét vették a kiugratási kísérleteknek. Magyar csapattól sajnos ritkán láthatunk ilyet. Ennek a kapu előtti zárt alakzatnak köszönhetően a Liteksz nem tudott jó helyzeteket kialakítani. Nagyon jól szorították oldalra őket a kapu előteréből, így hiába a sok lövés, azok mind éles szögből érkeztek. Antalnak így is volt védenivalója, de könnyen megbirkózott a lövésekkel. Sajnos nem volt azonban hibátlan a védelem teljesítménye. A Liteksz egyenlítő gólja előtt érthetetlen módon tartották a leshatárt, ahelyett, hogy az indítást megelőzően hátrébb léptek volna. Boumalt senki nem támadta az indítás előtt, ezért tűnik furcsának a védők megoldása. Ugyan Boumal szép passzt adott, de ha a védők megfelelően reagálnak, akkor csak egy naiv indítási kísérletként emlékeznénk meg róla.

A Diósgyőr tehát a középpályán teljesen szervezetlen, szétesett védekezést mutatott be, a hátsó sor ki volt szolgáltatva a bolgár támadóknak. Így annyira nem meglepő, hogy a hazai csapat nagyon kevés labdát tudott szerezni. A sikeres labdaszerzések nagy része is mélyen a saját térfelükön történt. Ez az egyik oka annak, hogy a kontrajátékuk szinte egyáltalán nem működött. A másik ok pedig pont a széthullott középpálya. A gyors Bacsa és Gosztonyi gyakran hátraszorultak, az ő indításuk hasztalan volt annak ellenére, hogy a két bolgár szélsőhátvéd messze előrement. Elek és Egerszegi a sok emberfogás miatt kiszámíthatatlan pozíciókat foglaltak el. A kontrák helyett így általában a Grumic és Bognár irányába lőtt hosszú labdák jelentették a DVTK-támadásokat. Ezeket a két védő és Boumal könnyen hatástalanította – egy alkalmat leszámítva, amikor Mendy és Vinicius összeszaladtak. Az egészből az látszik, hogy a modern fociban egy csapat védekezése a támadójátékra is óriási hatással van. A kontrajátéknak előfeltétele a szervezett, szabályos labdaszerzés, amihez jól megtervezett és begyakorolt, az egész csapatot átfogó védekezésre van szükség. A tizenegyes előtti kontratámadás annyiban különbözött a többi kísérlettől, hogy egy pontrúgás után indult el. A bolgárok nem zárták megfelelően a pálya közepét, így juthatott el Gosztonyi passza a támadóharmadba. A hátvédek elöl ragadtak, a védelmet középpályások látták el. Ha nem Boumal lett volna Mendy helyén, talán nincs ez a tizenegyes. Mindenesetre a bolgárok hibákat követtek el, amit a Diósgyőr jól használt ki.

Összefoglalva. A Diósgyőr nem focizott jól. A meccs nagy részében alárendelt szerepet játszottak. A legnagyobb erősségük a büntetőterületen belüli védekezés volt. Érthetetlen, hogy ha a hátvédsor képes ilyen kompakt játékra, akkor a csapat többi részére miért nem ültetik ezt át. A kontrajáték a védekezési hiányosságok miatt nem működött, a vezető gólhoz a bolgár csapat hibáira volt szükség. A háromgólos előny az első félidő végén nagyon jól jött a Diósgyőrnek. A bolgárok a játék minden fázisában uralták a középpályát, de a lövéseiket csak kiszorított helyzetekből tudták leadni. A vége így is izgalmas lett, de a Diósgyőr végül továbbjutott. Ez a játék azonban biztos, hogy nem lesz már sokáig elegendő.

Reklámok

5 thoughts on “DVTK 1 – 2 Liteksz

  1. Hali!

    Grat az elemzéshez!
    A Krsznodar elleni meccs is sorra fog kerülni? Mert szerintem lenne mit elemezni, főleg az oroszok oldalán. Ahogy én láttam, nagyon jól szereztek labdát szabálytalanságok nélkül a középpályán, és a támadásszövésük is parádés volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s