Home

A világbajnokságok történetének egyik legnagyobb mérkőzését láthattuk tegnap, semmi kétség. Az évek múlásával talán csak a hihetetlen, 7-1-es végeredmény marad majd emlékezetes, de akik látták a játékot, sosem felejtik el, hogy a német válogatott tényleg feltörölte a pályát a brazilokkal.

Brazília rögös úton jutott el az elődöntőig. Chile ellen a szerencse is segítette őket, és végül tizenegyesekkel jutottak tovább. Kolumbiával szemben egy sportszerűtlenségekkel, durva belépőkkel, taktikai szabálytalanságokkal tarkított meccsen csikarták ki a győzelmet. A harcos összecsapás pedig vezéráldozatokat is követelt. Nemcsak a csapat motorját, Neymart veszítették el, hanem a védelem vezérét és szellemi vezetőjét, Thiago Silvát is.

Neymar pótlására Bernard került a csapat jobb szélére, és így Oscar játszott Fred mögött. Thiago Silva helyére Dante érkezett. A német válogatott 4-3-3-as rendszere nem hozott változást a franciák elleni összeállításhoz képest.

A meccs 90 percig tart – ahogy a közhely mondja -, azonban ezúttal 30 perc után véget ért a találkozó a németek 5-0-ás vezetésével. Talán a brazilok is beleegyeztek volna abba, hogy ne játsszák le a hátralévő időt. A teljes összeomlást követően ez lett volna a legjobb esélyük arra, hogy ne hozzanak magukra még nagyobb szégyent. A brazil válogatott játéka nagyon sok hibát tartalmazott, és az a ritka helyzet állt elő, hogy mindegyikből kaptak legalább egy gólt. Ez az elemzés rendhagyó lesz, nem arról fog szólni, hogy a két csapat miként keresi a rést az ellenfél pajzsán. Kategorizálni fogom a brazilok játékának hibáit, hiányosságait, és néhány játékszituáción keresztül bemutatom ezeket.

Nincs egyensúly és biztosítás a támadásépítésben

Scolari azt találta ki, hogy a kemény német letámadással szemben legjobb lesz a széleken támadni. Marcelo és Maicon, a két szélső hátvéd szinte az összes brazil támadást az ellenfél térfelén töltötte. Gustavónak és két középhátvédnek hatalmas területet kellett fedezniük a támadók mögött. Ráadásul ha David Luiz pályán van, akkor a társaknak arra is kell figyelniük, hogy az ő indokolatlan kitöréseit fedezzék.

biztositas2
A felfutó védőkkel öt brazil támadó az első vonalban. Középen a németek egyértelmű fölényben vannak. Ha sikerül labdát szerezniük, akkor középen könnyedén megtarthatják azt, és az üres széleken indíthatják a kontratámadást. Veszélyes játék ez a brazilok részéről, semmi egyensúly a helyezkedésben.

biztositas
Az első gólt megelőző szöglet egy német kontrából született. A pálya közepén ezúttal is a németek vannak létszámfölényben. A nagy fekete nyíl mutatja a német letámadás eredő irányát. Senki sem biztosítja a kivezető területet. Oscar ráadásul pont onnan megy el, ami már önmagában érthetetlen. Gustavo átvehetné azt a pozíciót, de nem teszi. Marcelo hátragurítja a labdát oda, ahonnan – jogosan – a támogatást várná, de mivel ott senki nincs, így Khedirához kerül a labda, akit nem tudnak megállítani.

Hiányzó támogatójáték a középpályán

tamogatojatek
Jellemző kép a brazil támadásépítésről. Annyira koncentráltak a széljátékra, hogy középen senki nem várja a labdát. Egyébként a szélen vezetett támadások sem vezettek sok eredményre, hiszen azzal pont a németek kezére játszottak. A vendégek a széleken könnyen alakítottak ki létszámfölényes helyzeteket, elkerítették a labdás játékost, és megszerezték a labdát. A brazilok valamiért nem akartak hosszú indításokkal próbálkozni, pedig a magasan felálló német védelemmel szemben nem is lett volna rossz ötlet.

tamogatojatek2
A rossz támogatójáték és a feljebb tolt német letámadás is gólt eredményezett. A harmadik gólt követő középkezdés után Kroos szerelte Fernandinhót, majd Khedirával kényszerítőzve berúgta a negyediket. Danténak talán nem is szabadott volna megcsinálnia ezt a passzt, hiszen láthatta volna, hogy Kroos támadja a társat.

Nincs csapatvédekezés, letámadás helyett sok emberfogás

A brazilok nem játszanak letámadást. Védekezésben nem állnak fel egy tömör alakzatba, hanem minden játékos a közvetlen ellenfelét próbálja támadni. A németek ellen ettől a csapat teljesen széthullott. A hátvédeknek folyton el kellett hagyniuk a pozíciójukat, a szélen nem tudták megállítani a németeket. Bernard és Hulk a velük szemben játszó szélső hátvédeket fogták. A pálya közepén Oscar, Fernandinho és Luiz Gustavo is mindig kereste a maga párját.

rosszletamadas
A második gól előtti szituációban láthatjuk, hogy Hulk nem támadja Müllert, ezért Luiz Gustavo teszi ezt helyette. Bernard valami lehetetlen helyen van, mert Höwedest fogja ahelyett, hogy a tizenhatos előtt védené a területet.

rosszletamadas2

A harmadik gól előtt szinte ugyanaz a jelenet játszódik le. Hulk ezúttal az előretörő Lahmot őrzi, ezzel gyakorlatilag üresen hagyta a pálya szélét, ráadásul meg sem tudja akadályozni, hogy Lahm megkapja a labdát. Bernard megint Höwedest fogta.

rosszletamadas3
A beadás után a Bernard által üresen hagyott területről születik a gól.

emberfogas
Az ötödik gól nagyrészt a középpályás emberfogásnak köszönhető. Hummels nagy lendülettel, könnyedén viszi el az emberfogó brazilok között a labdát, amit végül be tud passzolni a védők mögé.

Fejetlen hátvédsor

A fenti szituációk közül néhányat akár meg is úszhatott volna a brazil válogatott, ha nem követtek volna el őrült hibákat a hátsó sorban is. Thiago Silva hiánya nagyon érződött. A többiek nem igazán jó érzékkel helyezkedtek. David Luizra jellemző, hogy megmagyarázhatatlan távolságra hagyja el a hátvédsort, támad ki. Thiago Silva ezzel meg tudott birkóni, de Dante és Maicon nem igazán. Többször úgy tűnt, hogy rosszul értelmezik David Luiz mozgását. Egy-egy kitörésénél azt gondolták, hogy lescsapdát szeretne alkalmazni, és meggondolatlanul követték kifelé. Ezzel az egyedüliként jól védekező Marcelót (már amikor nem ragadt a német térfélen, hanem a helyén volt) sokszor egyedül hagyták hátul, ami nyilván nem előnyös.

lescsapda
A második gól előtt Dante talán megpróbálja a labdás játékost támadni, David Luiz kilép egy másik támadóra, Maicon meg azt hiszi, hogy lesre kell állítani, úgyhogy megy a többiekkel. Szegény Marcelót meg most mindenki hülyének nézi, pedig nem csinált semmi rosszat.

lescsapda2
Ez az ötödik gól. David Luiz kitámad, Dante és Maicon megint mennek utána. Marcelo pedig nem érti, hogy mit csinálnak a többiek. Ha Thiago Silva játszott volna Dante helyett, akkor ezt a helyzetet biztos, hogy nem így próbálják megoldani.

Reklámok

6 thoughts on “Brazília 1 – 7 Németország

 1. Üdv!

  Gratulálok a VB posztjaidhoz, mindegyiket olvastam!
  De azért a VB után ugye azért a Debrecen posztot is olvashatjuk majd ? 😉 Amíg még aktuális lesz:)

  • Hali!
   Próbálkoztam a Debrecennel, de végül nem láttam semmi olyat, amiből érdemes lenne egy poszot írni. Néhány séma van a játékukban, amiket egész jól használnak, de ennél több nem nagyon. Jönnek a BL-selejtezők, ha ott tudnak valamit mutatni a ezekből, akkor kitérek majd rájuk.

 2. Szuper lett! Nagyon jól érzékelteti, hogy mi volt egyes esetek hátterében. Nem akarok lázítani, de mintha a stúdióban Marcelót hibáztatták volna az említett helyzetekért, pedig ez alapján más derül ki a helyzetekről. Az utolsó két meccsről teszel még fel elemzést? Tudom, így is sok munkád van benne, de azokkal megkoronázhatnád a VB alatti teljesítményedet 🙂
  .
  Azt még megkérdezném a döntő előtt, hogy mire számítasz? Az élet gyakran átírja a várható forgatókönyvet, de mégis kíváncsi lennék a véleményedre. Ezúttal is. 🙂

  • A bronzmeccsről nem fogok írni, annyira nem is találtam érdekesnek, de a döntőről biztosan összehozok majd valamit. A stúdiós szakértésekben a belógó hátvéd mindig is az egyik legnagyobb sláger volt. A belógó védő hibáztatása kihagyhatatlan ziccer a szakértőknek, pedig sok esetben máshol van a hiba.

   A döntőben nem számítok szép játékra. Argentína szerintem most is a jobb oldalon próbál majd támadásokat vezetni. Zabaleta, Messi, Pérez, Higuaín, Biglia – már a hollandok ellen is a jobb oldalon próbáltak fölénybe kerülni. A németek így várhatóan megpróbálják már az elején a bal oldalra terelni az argentín támadásokat. Itt Klose és Khedira helyezkedése lehet a kulcs. Ha működik ez a letámadás, akkor az argentín csapat talán hosszú labdákkal fog próbálkozni (Garay, Mascherano) a jobb oldali célterületre. Ha a németek meg tudják ott szerezni a labdát, akkor az lesz a kérdés, hogy tudnak-e kontratámadást indítani, vagy az argentín visszatámadás miatt kénytelenek lesznek hátrajátszani, és biztonságra törekedni. A Schweinsteiger-Messi csatára is érdemes lesz figyelni.

   Az argentín csapat a saját térfelén támad le, és nagyon sűrűn állnak fel. Emiatt lehet, hogy sok lesz a holtidő, amikor a németek csak a félpályán gurigázva tartják a labdát. Én arra leszek igazán kíváncsi, hogy Özil hol vesz részt a támadójátékban. Megpróbál-e a vonalak között mozogni, vagy marad a középpályásokkal szemben. Az előbbinek az a veszélye, hogy elveszíthetik az egyensúlyt a bal oldalon, és ezzel azt kockáztatják, hogy Höwedes, aki a németek gyenge ponta lehet, egyedül néz szembe a Zabaleta-Pérez kettőssel. Ghána ellen látszott, hogy ez életveszélyes. Ha a középpályán marad Özil, akkor viszont eléggé egyoldalasnak ígérkezik a német támadójáték.

   Szóval az a sejtésem, hogy a nagy dolgok nem a támadó- és védekezőfázisban dőlnek majd el, hanem az átmeneti fázisokban. De az ilyesmit szinte lehetetlen előre megjósolni, az is lehet, hogy semmiben nem lesz igazam. 🙂

 3. A játék a német király volt. A fő probléma az, hogy Brazília gondoltam senki nem tudja megverni őket. Remélem a következő világbajnokság fognak újra játszani.

 4. Sziasztok!
  Emlékszem erre, 4 éve néztük netezőben haverokkal…pofám majdnem leesett attól amit láttam!
  A brazilok fejetlenül mentek előre…a németek köszönték szépen!
  Pedig-a németek nem is nagyon támadtak, egyszerűen kihasználták a sok bénázást!
  Érdekes volt!
  Jah és miért nyajmár(Neymar) a brazil motor!??azért mert rátekeredik önző módon a labdára és baxik passzolni?!
  Cselezni-lőni jól tud, de passzok 0!
  Én egy Douglas Costat többre értékelek, mint az ilyen divatmajom felfújt hülye gyereket!
  De kinek ez, kinek az!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s