Home

Nagy meccsnek ígérkezett két támadó szellemű csapat részvételével, de végül elég langyosra sikerült. Egyik oldalon sem alakult ki sok helyzet, a németek egy szabadrúgás utáni góllal jutottak tovább.

francia-nemet

A francia válogatott a szokásos összeállításban és rendszerben kezdte a meccset. Az egyetlen változás, hogy Koscielny helyére Sakho érkezett a védelembe. Németország kezdőcsapatából kikerült Mertesacker, helyette Hummels játszott, aki a végén a meccs legjobbjának bizonyult. Lahm visszatért a jobbhátvéd pozíciójába, a középpályán pedig a Schweinsteiger, Khedira – Kroos hármas állt fel. És nem utolsó sorban Klose ezúttal kezdőként kapott lehetőséget. Sok változás történt tehát a német oldalon.

A németek elveszik a területet a középpályán

Ez volt a német győzelem kulcsa. A francia válogatott – ahogy itt már többször megfogalmazódott – nagyon szereti eltávolítani egymástól az ellenfél védelmi vonalait, hogy ott lendületes kombinációkkal törhessenek kapura. A németek viszont ezt egyáltalán nem engedték meg. A letámadásukat 4-1-4-1-ben hajtották végre elképesztően magas, majdnem félpályáig emelt hátsó sorral. Cabaye és a két középhátvéd már eleve nem tudta nagyon előrevinni a labdát, mert a németek annyira lecsökkentették a játékterület méretét. Matuidi és Pogba talán ennek is köszönhetően nem helyezkedtek jól, a mögöttük lévő csapatrészből nem lehetett őket megjátszani. Klose és a kicsit távolabb helyezkedő Müller jól zártak középen. Elsősorban Schweinsteiger volt az, aki a két négyeslánc közötti területet felügyelte, de Kroos is sokszor feltűnt ott. Özil Müllerhez képest jóval hátrébb helyezkedett, egyértelműen ő volt a középső négyeslánc egyik vége. Ez a korábbi meccseken nem volt mindig így. Müller, Kroos, Khedira és Özil mozgásával rugalmasan változott a csapat formációja 4-1-4-1 és 4-4-2 között, folyton ügyelve arra, hogy kompakt blokként működjön a csapat, és soha ne legyen nagy terület a védők előtt.

Ezzel a francia támadójátékot szinte teljesen tönkre lehet tenni. Az egyetlen lehetőség, amivel élni próbáltak, az a német hátvédsor mögötti majd’ 40 méter mély terület. Ide próbálták szöktetni a három támadót. A hosszú indítások sokszor a védőktől érkeztek. A németek részéről nagyon bátor dolog volt, hogy nem engedtek a francia nyomásnak, és tartották a leshatárt, ameddig lehetséges volt. A francia csatárok sokszor futottak lesre rossz időzítés miatt. Ilyen agresszíven (már ami a területek szűkítését illeti) védekező csapat ellen még talán soha nem játszottak. A hosszú indításokból nem tudtak kapura törni. Egyrészt azért, mert ezek átlós passzok voltak, és így nem a kapu előterében értek célba. Másrészt azért, mert a középre passzolt labdákra mindig odaértek a hátvédek, vagy már eleve rosszak voltak a passzok. Hummels itt is kiemelkedőt nyújtott, több fontos mentése is volt a kapu előtt.

A franciák úgy védekeznek, ahogy ellenük szoktak

Vagy a németek támadtak a franciák fegyverével? Müller, Klose és Özil a francia középpályássor mögött helyezkedett támadásban. Az ő jelenlétük elég volt ahhoz, hogy a francia hátvédek ne kockáztassanak, és a legkisebb fenyegetés hatására is inkább engedjék lejjeb a leshatárt. A többi hat játékos közben a középpályán támadott le. A pálya szélességében nagyon sűrűn álltak fel, amivel meg is akadályozták, hogy Kroos vagy Schweinsteiger átpasszolja rajtuk a labdát. Benzema a védők és a középpályások közötti területeket próbálta zárni. A németek erre jól reagáltak, Hummels minden félelem nélkül egymaga kihozta a labdát Benzema mellett, és sok jó passzt adott a franciák háta mögé. A szűken felálló 5 francia középpályás (ők általában 1-4-es felosztásban álltak, de néha egy sorban is) mellett Lahm ki tudott bújni a szorításból, és rajta keresztül többször is meg tudták kerülni a komplett francia középpályát. Itt Boatenget kell dicsérni, aki nagyon jó labdákkal látta el Lahmot. A német támadásoknak ez volt a kulcsa: megkerülni az első vonalat, és aztán oldalról középre vinni a labdát, és rávezetni a hátvédekre. Néhány alkalommal nem tették meg ezt a kerülőutat: ha a franciák teljesen kettészakadtak, akkor Müllert és Khedirát átemelt labdákkal is megtalálták.

Az első gól előtti szabálytalanságot is így harcolták ki. Özil elment a szélen, Kroos a vonalak között várta a labdát, a hátulról, nagy lemaradással érkező Pogba pedig fellökte.

Egy német támadás a 10. percből:

francia-nemet-0918

Boateng és Hummels az egész meccsen könnyen elszakadt Benzemától. Középen jól zárnak a franciák, de nem találnak fogást a németeken, így a védelem kénytelen kicsit hátrébb lépni, ezzel nyitva hagyva az előttük lévő területet. Lahm a szabadon hagyott szélen el tud indulni, megkerüli a francia középpályát.

francia-nemet-0922

Itt használják ki a másik zöld területet. Müller mindekitől távol simán átveheti a labdát, és középre indulhat vele. Evra követi, Klose pedig rögtön megy is az ellentétes irányba mozgó védők felé. Özil marad a szélen, és meg is fogja kapni a labdát. Ekkor már csak egy jó beadás kellene a túloldalon teljesen üres Klosénak, de Özil elhibázza, így oda a lehetőség. Nagyjából így támadgattak ezen a meccsen a németek.

Reklámok

5 thoughts on “Franciaország 0 – 1 Németország

  1. Jó lett! Egy kérdésem lenne. Inkscapen én is megszerkesztettem egy ilyet de nem engedte felölteni a képet? az lehet a baj hogy a pálya nagyobb mint a megadott lap a programon belül? Vagy más formátumba kéne írnom?

  2. Közben rájöttem hogy formatálni kell, csak sajnos kisebb a lap mint amekkorára felrajzoltam a pályát. Nem lehet a lapot olyan nagyra széthúzni mint a pálya? Mert nem akarom hogy egy csomó munka kárba vesszen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s