Home

A francia válogatott a második félidőben magára talált, és a kezdeti bizonytalanságaik ellenére végül magabiztosan jutottak tovább.

A kezdőcsapatok

Franciaország a már nem ismeretlen 4-1-2-3-as játékrendszert vitte pályára. Benzema a bal szélen kezdett, onnan próbált a kapura törni, a középcsatár ezúttal Giroud volt. A többi pozícióban a már megszokott játékosokat láthattuk.

francia-nigeria

Nigéria részéről sincs meglepetés. A csatár Emenike mögött a Musa-Odemwingie-Moses hármas állt fel. Ők folyamatosan cserélgették a pozíciójukat. Mögöttük Mikel és Onazi alkotta a védekező középpályáspárt.

Franciaország nem talál fogást, Nigériának sok terület jut

A francia csapat 4-1-2-3/4-1-3-2-es letámadással kezdett a középpályán. Az első soruk nagyon szellősen állt fel. Benzema és Valbuena mellett nagy rések tátongtak. Csakúgy, mint Cabaye, valamint Pogba és Matuidi között. A nigériaiak ezeket a réseket többször is át tudták játszani. Franciaország tovább nehezítette saját dolgát azzal, hogy Benzema szinte egyáltalán nem ment hátra a szélen védekezni. Valbuena sem mindig igyekezett, de ő azért néha odaért, ha kellett. A három belső középpályásnak nagy területet kellett védenie, így nem csoda, hogy a nigériaiak részéről számolatlanul érkeztek a beadások. A franciák hátsó négyese nagyon masszív volt a kapu előtt, így összességében kevés helyzet alakult ki. De az embernek végig az volt az érzése, hogy egyszer hibázni fognak. És valóban, a nigériaiak be is találtak. Igaz, csak egy hajszálnyi lesről.

valbuena

Benzema és Valbuena nem fedezik a széleket.

benzema

Akadozó francia támadójáték

Benzema és Giroud együttes szerepeltetése ezúttal nem hozott sok sikert. Nemcsak a letámadást, hanem a támadásokat tekintve sem. A franciák a vb előtti bemutatóposztban vázolt módon próbáltak támadni. Matuidi és Pogba kifelé húzták a nigériai középpályásokat, a három támadó pedig próbálta benyomni a hátvédeket. Nem is működött ez rosszul, a pálya közepén, a két védővonal között óriásira nyílt a terület, de nem tudták ezt kihasználni. Onazi és Mikel olyan szorosan fogták Matuidit és Pogbát, hogy azok kénytelenek voltak egyre hátrébb játszani, és így nem tudtak időben csatlakozni a támadásokhoz. A hátvédsor előtt nem sikerült kombinációs lehetőségeket kialakítani. Benzema és Giroud sem találta a helyét. Nem igazán tudtak jól helyezkedni. Ha meg is kapták a labdát, akkor is csak a szélre tudtak továbbpasszolni, így a franciák részéről is sok beadás érkezett, de más nem nagyon.

Griezmann pályára lép

francia-nigeria-2

Giroud helyére állt be Griezmann, de a középcsatár posztját Benzema töltötte be, Griezmann a bal szélre került. Így a francia csapat átállt a legmegszokottabbnak mondható rendszerére. A letámadásban Griezmann beállásával nagyobb fegyelem és kompaktság jelent meg. A jobb szélen ezután sokkal hatékonyabban állították meg az ellenfeleket. De ami ennél is fontosabb, hogy a támadójáték is feljavult. Valbuena mellett most már Griezmann személyében egy újabb olyan játékos volt a pályán, aki a szélről jó érzékkel mozog befelé. Benzema is sokkal jobban él, ha középen játszhat. Griezmann energikus volt, sokat mozgott, és a jó helyezkedésével Matuidi válláról is levett egy kis terhet. A nigériaiak középpályás letámadása egyre jobban gyengült, és a támadásokba már Matuidi és Pogba is sokkal jobb ütemben szállt be. Megjelent a ritmus a játékban. Mi sem szemlélteti jobban ezeket a változásokat, mint Benzema és Griezmann gyors kényszerítői, aminek végén a gólvonalról kellett menteniük a nigériaiaknak. Az első gólhoz kellett Enyeama hibája, de az azt megelőző szöglet is Benzema érdeme.

Miután a franciák megtalálták a saját játékukat, már csak – legalábbis számomra – az volt a kérdés, hogy hány gólig tudnak eljutni a hátralevő nem túl hosszú időben. Végül egy borzasztóan kivédekezett szöglet után Valbuena középreadásából Griezmann mellett Yobo talált a saját kapujába.

Konklúzió

Az első félidő nem hozott minőségi játékot, és még a labdabirtoklást tekintve is elég kiegyenlített is volt. Nigéria a szellős francia letámadást kihasználva sorra zúdította a beadásokat a kapu elé, a francia hátvédeket komolyan megdolgoztatva. A sok beadás azonban csak egy lesgólt hozott.

A második félidő derekán Griezmann beállásával szép lassan magára talált a francia csapat, és mondhatni a szokásos játékukat játszva végül megszerezték a győzelmet és a továbbjutást. Nem tudom, hogy vajon csak annyit akartak kiadni, amennyi szükséges volt, vagy Deschamps bízott abban, hogy a kezdeti tervei is sima győzelmet hoznak majd.

Reklámok

One thought on “Franciaország 2 – 0 Nigéria

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s