Home

Németország ugyanazt a csapatot állította pályára, amely Portugália ellen is játszott. A ghánai 4-4-1-1-be bekerült Harrison Afful a jobbhátvéd posztra a gyengén teljesítő Opare helyére. Boateng játszott Gyan mögött, de védekezésben általában egymás mellett helyezkedtek.

német-ghána

A németek a középcsatár nélküli 4-3-3-as rendszerüket használták támadásra. Türelmesen próbálták építeni a támadásokat a kapustól a támadókig. A háromfős német középpálya – ahogy várható volt – sok helycserét végrehajtva próbálta kihozni a labdát. A ghánai válogatott 4-4-2-es formációban támadta le már a hátvédeket is. Gyan és Boateng a két középhátvédet kezdte támadni. Lahm ilyenkor hátralépett Hummels és Mertesacker közé, hogy létszámfölényben tudják tartani a labdát. Khedira vagy Kroos a két ghánai csatár közötti résen várta Lahm passzát. Azonban az afrikai csapat jól kezelte ezeket a szituációkat. Muntari és Rabiu szorosan tapadtak Kroosra és Khedirára, akik többnyire kénytelenek voltak hátrafelé passzolni. Ezt a szoros követést nemcsak a középpályán, hanem a hátvédsorban is használták a ghánaiak. A vonalak között helyet kereső Özilt és Götzét mindig követte egy-egy hátvéd.

emberfogás

Két-két ghánai játékos között passzolják fel a labdát. A hátvéd kimozdul a láncból és megállítja Özilt, aki a szélről befelé mozogva próbált a résre helyezkedni.

A németek tehát függőleges passzokkal keresték az előrejutás lehetőségét. A támadók mindig két ghánai játékos között várták a labdát, így haladt a támadás egyik sorról a másikra. Vagyis csak haladt volna. Mert a ghánai emberfogás miatt ezek a támadások egy vagy két vertikális passz után megállásra kényszerültek. Csak elvétve sikerült keresztülvinni egy-egy gyors, kapu felé irányuló kombinációt. Ezekhez az kellett, hogy a vonalak között legalább két támadó helyezkedjen, akik ki tudják játszani a kimozduló védőjátékost, és nem kényszerülnek arra, hogy rögtön hátrapasszoljanak. Az első félidőben a német csapat távoli lövéseken kívül csak beadásokig jutott el. A ghánai védők minden esetben a helyükön voltak, és blokkolták a passzokat és a lövéseket. A németeken az sem segített különösebben, hogy mindkét szélső hátvédjük középhátvéd volt. A támadásokat nem nagyon tudták segíteni, nem szélesítették a csapatot, ami sok helyzetben jól jött volna.

kombináció

Egy jól keresztülvitt kombináció. Muntari és Rabiu messze előrementek, a helyükön Götze és Özil át tudja játszani a kimozduló hátvédet.

Ghána támadásai a szélekre, és különösen a pálya jobb oldalára fókuszálódtak. Már az USA ellen is látható volt, hogy milyen sokszor kísérleteznek jobb oldali kombinációkkal és beadásokkal. Atsu és Afful fantsztikus teljesítményt nyújtottak, jól használták ki a Götze és Höwedes közötti területet az utóbbi kárára. A németek nagyon kompakt, egy szélre koncentrálódó 4-2-3-1-es letámadását hosszú keresztlabdákkal játszották ki. Atsut és Affult is többször sikerült így megjátszani. A második félidőben mindkét ghánai gól a jobb oldalról jött. Afful beadásánál a kapu előtt 3 támadóra 3 védő jutott, Ayew pedig megelőzte védőjét és a kapuba fejelt. A második gól előtt a szokásos ghánai letámadást láthattuk. Muntari ezúttal nemcsak megállította Khedirát, hanem meg is előzte, a rendezetlen védelem mellett pedig könnyedén kiugratta Gyant, aki nem hibázta el a ziccert.

A németek egy oldalra koncentrálják erejüket, egy jó keresztlabdával ki lehet játszani az egész letámadást.

A németek egy oldalra koncentrálják erejüket, egy jó keresztlabdával ki lehet játszani az egész letámadást.

A németeknél nagyon hiányzott a középpálya szélének védelme. Özil és Götze is előrébb helyezkedett az optimálisnál, Höwedesnek, és emiatt közvetve Hummelsnek is nagy területet kellett védenie. A két gyors és fizikálisan erős ghánai támadóval szemben ez komoly problémának biszonyult.

Miután Ghána vezetést szerzett, mintha kicsit túlságosan belelkesedtek volna. A védekezésben korábban mutatott fegyelem eltűnt, így a közben Kloséval kiegészülő német csapat veszélyes helyzeteket alakíthatott ki. Persze ehhez lehet, hogy tényleg kellet Klose, hiszen a hátvédek az ő jelenlétében már nem hagyhatták el olyan magabiztosan a helyüket. De középpályások néha teljesen indokolatlan távolságra hagyták el a helyüket.

lelkesghánaiak

Klose szögletgólja előtt a ghánaiak túlzott mértékben támadtak ki, oda a stabilitás a középpályán.

Hogy rögtön bizonyítsák is az új rendszer hatékonyságát, a németek egy szöglet után be is találtak. Klose ismét belebotlott a labdába a gólvonalon, ehhez nagyon jó érzéke van. Sokkal érdekesebb azonban az, hogy a szögletet megelőzően milyen könnyen jutottak át a németek az eddig fantasztikusan záró ghánai középpályán.

A végére nagy bajba keverték magukat a ghánaiak, de nekik is maradtak helyzeteik. Egy ellenük elvégzett szöglet után 3-an vihették a labdát 2 védő ellen, de Lahm és Mustafi mintaszerű védekezést mutattak be.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s