Home

Elefántcsontpart támadásaiban a szélekre fektette a hangsúlyt. Boka és Aurier is sokszor futott fel a pálya szélén. Gradel és Gervinho középre húzódva nyitották a területet a felfutó hátvédek számára. Yaya Touré volt az összekötő a csapat támadó- és biztosító része között, de az őt sokszor szorosan követő Sanchez mellett nem tudott hatékonyan játszani.

kol-ecsp

Kolumbia elsősorban az elefántcsontparti szélső hátvédek üresen maradt helyén próbált kontratámadásokat vezetni, és ezekből sikerült is néhány jó helyzetet kialakítani. Cuadrado védekezésben ritkán ment hátra, inkább előrébb maradt, hogy a labdaszerzés után rögtön meg lehessen játszani. Boka emiatt nem mindig tudott részt venni a támadásokban, kénytelen volt Cuadrado helyezkedése miatt hátrébb maradni. Ha mégis előrement, abban a kolumbiai csapatra nézve nagy volt a kockázat, hiszen általában fedezetlenül állt az ő térfelükön. Azonban a túlságosan középre koncentrálódó afrikai támadók ritkán tudták a túlfutó védőket játékba hozni, és sokszor el is veszítették a labdát.

cuadrado védekezésben

Boka előtt nagy terület van, Cuadrado nem követi hátrafelé. Azonban középen kis területen labdát veszítenek az elefántcsontpartiak, Boka felfutása pedig így bajt hoz rájuk hátul.

Az ilyen labdavesztésekből alakultak ki a legnagyobb kolumbiai helyzetek. A védekezésben előrébb helyzekedő Cuadrado – Rodriguez – Guiterrez hármas a pálya üresen maradt szélein gyors keresztlabdákkal vitték végig a kontratámadásokat. A legnagyobb helyzetet Guiterrez egy ügyetlen mozdulat miatt kihagyta.

Az előző helyzet folytatása. A szélső hátvédek helyén keresztlabdával indul meg a kontra.

Az előző helyzet folytatása. A szélső hátvédek helyén keresztlabdával indul meg a kontra.

Kolumbia nemcsak kontratámadásból próbált veszélyeztetni. Hátulról felépített támadásaik során gyors kombinációkkal a középpályán sokszor felnyitották az ellenfél védelmét. Rodriguez mozgása a csatár mögötti területen kulcsfontosságú volt ezeknél a támadásoknál. Aguilarral együtt a pálya jobb szélén próbáltak létszámfölényt kialakítani. A cél mindig az volt, hogy Bokát kimozdítsák a védelemből, és Cuadradót kiugrassák mögötte.

kolumbia támad1

Rodriguez és Aguliar a pálya jobb felén. Négy védekező játékost késztetnek mozgásra.

kolumbia támad2

Egy kényszerítő után Gervinho nem követi a meginduló Cuadradót.

kolumbia támad3

Így Bokának két játékost kellene megállítania. A lendületből érkező Cuadradót azonban nem lehet megállítani. (Később Cuadrado középre adásánál egy középhátvéd ment majd.)

Nem korlátozódtak ezek a kiugratások a jobb oldalra. Ha az elefántcsontparti védelem eltolódott (ehhez az is kell, hogy Ibarbo középre húzódjon), akkor a bal szélen Rodriguez indíthatta Armerót. Néhány beadásig sikerült is így eljutni. A második félidőben a 60. perc környékén Armerót többször is megtalálta egy-egy lepattanó labda. Ezek persze véletlenül alakultak így, de ebből is látszik, hogy Kolumbia mennyire ki tudta nyitni azt az oldalt.

De az igazán nagy veszélyt tényleg a kontrák hordozták. Mindkét kolumbiai gólhoz egy jó kontratámadás kellett. Az elsőnél a két elefántcsontparti védő maradt szemben a kiugró támadóval, és kénytelenek voltak szögletre menteni, amiből James Rodriguez talált be. A második gól egy szöglet utáni felszabadításból indult. Itt is két hátvéd maradt hátul, akik a gyors kolumbiai letámadással szemben nem tudták megtartani a labdát. A labdaszerzés után abszolút fölényben vezethették a támadást a dél-amerikaiak, és a csereként beállt Quintéro szerzett gólt.

Kétgólos hátrányban Elefántcsontpart komoly támadásokba kezdett. Néhány cserét követően négy támadó került az első vonalba: Gervinho, Drogba, Kalou és Bolly. Ez már komoly fenyegetés volt, főleg úgy, hogy Cuadrado még mindig nem állt vissza védekezni. Nem csoda, hogy pont az ő oldaláról tört be Gervinho, hogy megszerezze a szépítő gólt. A támadók túlterhelték a kolumbiai védelmet, és Gervinhónak nem maradt ellenfele. A szerelni próbáló játékosok eleve hátrányos pozícióból indultak, nem tudták megállítani a nagy lendülettel cselező szélsőt. Pekerman gyorsan el is kezdte stabilizálni a csapatát. Mejia és Arias jelenléte a kapitánynak nagyobb biztonságot ígért. Folytatódtak a kolumbiai kontrák is, de most már komoly következményei voltak annak, ha közben labdát veszítenek. Az elenfántcsontparti támadások nagyon felgyorsultak, közvetlenül a támadósorba lőttek fel a labdákat. Így a játék nagyon lüktetővé vált, a támadók sokszor fölényben mehettek a védőkre. Egyik csapat sem érezhette magát biztonságban. Ennek ellenére nagy helyzetek nem alakultak ki a kapuk előtt, és az eredmény már nem változott a hátralévő időben.

Taktikai szempontból nem volt kifejezetten érdekes ez a meccs. Néhány szép kolumbiai kombináció és gyors kontratámadás azonban garantálta a szórakozást. Az utolsó negyed órában a játék nagyon csapongóvá vált, a csapatok kicsit szervezetlennek mutatkoztak, és mindkét kapu előtt érezhető volt a veszély.

Reklámok

6 thoughts on “Kolumbia 2 – 1 Elefántcsontpart

 1. Mi a véleményed a további kolumbiai szereplésről? Az elemzés alapján úgy érzem, hogy taktikailag a kolumbiaiak nem képviselnek elég magas színvonalat a kieséses szakasz akadályainak legyőzéséhez, ami kár, mert látványos, technikás focit játszanak, amit élvezetes nézni. Bár szerintem a szerencsés sorsolás matt a nyolcaddöntőre így is jó esélyük van. Mi véleményed Martínez jegeléséről? Ebbe a villámgyors kontrázós játékba nem ő a megfelelő ember? Vajon akkor fogják behozni amikor hátrányban vannak? Azért kérdezem, mert szerintem ő a csapat egyik legjobbja, és sajnálom, hogy eddig nem láthattam a VB-n. A Portóban és a felkészülési mérkőzéseken nagyon tetszett.

 2. Nekem úgy tűnik, hogy Kolumbiánál a védekezés a gyenge pont. A támadójátékuk viszont elég változatos. A görögök és az elefántcsp-iak ellen sem csak a kontrákra volt kihegyezve a játékuk. Ráadásul még nem mutattak meg mindent. Martínez mellett ott van még Bacca és Ramos is. Sok jó csatár, és mindegyikük másban jó. Tudnak támadni két csatárral is, tehát sok variációs lehetőségük van. Ezen a két meccsen, úgy néz ki, hogy Cuadrado és J. Rodriguez volt a fókuszban, és annak ellenére, hogy kontrákból voltak igazán jók, mégis inkább a kombinatív támadásépítéssel próbálkoztak igazán. És talán pont ez az oka annak, hogy Martínez helyett Guiterrez játszik. A csatárnak itt sokkal inkább a védők mozgatása, területek nyitása a feladata. Martínez szerintem leginkább a kapu előtt használható, ahol közvetlenül próbálják őt megjátszani.

 3. Valamit benéztem korábban, mert a D csoportból fognak ellenfelet kapni, ami nem ígérkezik sétagaloppnak. Én is úgy látom, hogy a védelem a gyenge pontjuk, sőt, még rosszabbra is számítottam. Nem gondoltam, hogy Yepes ilyen jól fogja bírni erővel. Persze még csak két meccs ment le.
  .
  Tipikusan az a szurkoló voltam eddig, ki csak a labdát cipelő játékost bámulta, és még újdonság számomra, hogy az összes játékos mozgását figyelem, nem megy még olyan gördülékenyen a következtetések leszűrése, de nekem úgy tűnt, hogy Martínez elég jól mozgatta a védőket. Többször visszalépett labdákért, és ha követte a védő volt, hogy így terület nyílt mögötte. Remélem fog játszani legalább egy félidőt az utolsó csoportmeccsen, Nagyon megnézném mire képes a VB-n.
  .
  Egyébként azt mondod, hogy a mozgékonyabb támadók, akik területeket próbálnak nyitni, hatékonyabbak, mint egy target man típusú játékos? Utóbbit mikor érdemes egyáltalán alkalmazni? Ha nem tudod feltörni a védelmet, és ívelgetni kell? Vagy hogy kicsit labdát tartson amíg felérnek a többiek?

  • Nem lehet azt mondani, hogy az egyik típusú csatár jobb, mint egy másik. Hogy melyik a célravezetőbb, azt a csapat és az ellenfél játékfelfogása határozza meg. Pl. Sir Alex Ferguson csapataiban mindig szerepeltek klasszikus középcsatárok és gyors szélsők, akik a gólok nagy részéért feleltek. Ha épp az egyikből hiány volt, akkor nem alakította át radikálisan a csapat játékát, hanem inkább új játékosokat hozott a hiányposztra – hű maradt a saját stílusához. Hogy az ellenfél miatt egy edző hogyan hajthat végre kisebb változtatásokat a csapat játékán, arra jó példa Németország és Löw. Pl. Ghána ellen, miután Klose beállt, a csapat egyre többször próbálkozott beadásokkal, aminek előtte – középcsatár nélkül – nem lett volna sok értelme. A rövid passzos játék továbbra is megmaradt, de Klose jelenlétével új utak nyíltak meg a kapu felé.

   Kolumbiának is ebben rejlik az igazi ereje. A kiváló csatárfelhozatalukkal a támadásaik irányát, helyét, intenzitását az adott ellenfél védelméhez tudják igazítani. A rövidpasszos kombinációk ettől függetlenül biztosan megmaradnak, de nem feltétlenül a pálya jobb oldalán viszik végig őket, mint ezen a meccsen.

 4. Na, azért Martínez lőtt ma két gólt. 🙂 Kolumbia-Uruguay meccsen mit tippelsz? Taktikai szempontból vagyok kíváncsi a véleményedre. Szerinted mi várható a két csapattól?

  • Én arra számítok, hogy Uruguay ugyanabban a háromvédős rendszerben fog játszani, mint Olaszország ellen. Előtte nem érződött igazán stabilnak a védekezésük. A támadójátékuk elég ötlettelen akkor, ha letámadják őket a középpályán, ahogy a costa ricaiak és az olaszok tették. Anglia ezt nem tudta megcsinálni, és Cavani így elég szabadon kaphatta a labdákat az angol középpálya és védelem között (pl. az első gólnál). Szerintem Kolumbiának is itt vannak a legnagyobb problémái. A japánok tegnap többször is elég könnyen átvitték ellenük a labdát a középpályán. Ha ezt nem sikerül megoldani, akkor Suarez és Cavani nagy veszélyt fog jelenteni a hátvédsorra. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy Cavanira ráállítanak egy emberfogót. A japánok ellen is volt ilyen: Mejia fogta Hondát.

   A kolumbiai támadójátékot neház megjósolni. Ez nagyban fog függeni attól, hogy végül Uruguay milyen rendszerben áll fel. Japán ellen Kolumbia a második félidőben megmutatta, hogy a pálya közepén is végig tudják vinni az akciókat (akkor már kb. 4-2-2-2-ben játszottak). Úgy tűnik eddig, hogy Pekerman jól változtat a csapatán meccsek közben, úgyhogy ha elsőre nem találja el a jó összeállítást, azt biztos hamar javítja majd.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s