Home

Egy meccs az emberfogások bűvöletében. Hollandia Spanyolország elleni győzelmének egyik kulcsa volt, hogy az öt hátvéd, valamint a két védekező középpályás árnyékként követte a saját zónájához tartozó spanyol támadókat. Martins Indi, Vlaar, de Vrij a felezővonalon túlra is embere után ment. Az ausztrál válogatott emberfogást alkalmazva támadta le a hátulról építkező holland csapatot. Támadásban mindkét fél ezt a mechanizmust próbálta kihasználni, így jó sok helycserést támadást láthattunk. A meccs tanulsága, hogy a holland és az ausztrál válogatott játékfelfogása nem is különbözik annyira.

Első félidő

Az első félidő formációi.

Az első félidő formációi.

A hollandok ötvédős rendszere nagyon jól jött az ausztráloknak, mert a letámadáshoz csak egy kicsit kellett változtatniuk az alapfelállásukon. 4-2-3-1-ből indulva McKay de Guzman elé lép fel, és ezzel gyakorlatilag sikerül tükrözni az ellenfél felállását.

Ausztrál letámadás az első félidőben.

Ausztrál letámadás az első félidőben.

Leckie és Oar először de Vrijt és Martins Indit támadta le. A két holland hátvéd többnyire csak Blindet és Janmaatot tudta megjátszani. Ilyenkor Oar és Leckie gyorsan hátrafutottak, hogy minél hamarabb útját tudják állni a holland wingbackeknek. Egy másik, többször is kipróbált lehetőség a hosszú keresztlabda: de Vrij – Blind és Martins Indi – Janmaat. Az előttük lévő terület azonban túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy ki tudják használni. Összességében tehát jól működött ez a fajta letámadás. A nehézkes labdajáratás miatt egyre többször próbálták meg közvetlenül van Persie-t keresni a labdával. Még Cillessen is gyakorta ívelte a támadó felé a labdát. Van Persie próbálta megcsúsztatni a beinduló Robbennek és Sneijedernek, vagy visszatenni de Guzmannak vagy Janmaatnak. Egyik módon sem értek el különösebb sikert. A kevés holland lehetőség mind labdaszerzésből alakult ki. Robben góljánál Blind vette észre a labdaszerzési lehetőséget egy könnyelmű ausztrál keresztpassznál. Robbennek fejelt, aki a rárontó Wilkinson mellett kis szerencsével továbbvitte a labdát, és az egyedül maradt Spiranovicra vezette. A hátvéd nem tudta megakadályozni Robbent a góllövésben.

Az ausztrálok kicsit szofisztikáltabb módon próbáltak támadásokat vezetni. Nekik annyival könnyebb volt a dolguk, hogy a hollandok a térfelük közepéig engedték őket. Van Persie, Robben és Sneijder ahogy a spanyolok ellen, ezúttal is a pálya közepét zárták le. Jedinak többször is visszalépett a középhátvédek közé, hogy ezzel szélesítsék a támadásokat, és így könnyebben vegyék az első akadályt. A kulcspasszokat távolról próbálták megoldani. Cahill és a két szélső sokat mozgott hátrafelé, hogy a védőket magukkal húzva területet nyissanak. Ezekbe a kinyíló területekbe néha ők maguk futottak vissza, vagy pedig egy mélységből érkező játékos, pl. McKay vagy Bresciano, esetleg egy hátvéd.

Ausztrál támadások.

Ausztrál támadások.

Leckie kétszer is egy-egy elleni helyzetbe került Blind helyén. Egyszer Martins Indit, a másik alkalommal Vlaart verte meg, és gurította vissza a labdát a második hullámban érkező Brescianónak. Az első lövést blokkolták a védők, a második pedig a kapu fölé ment. Mindkettő nagy helyzet volt a tizenhatoson belül.

Második félidő

A csapatok a második félidőben.

A csapatok a második félidőben.

A sérült Matrins Indi helyére Depay érkezett. A csapat így átállt 4-3-3-ra, Depay a bal szélen játszott. Az ausztrál letámadás rögtön erejét veszítette. Most már nem 3, hanem 4 védő ellen kellett volna felállni. Cahill nem tudta megtámadni a középhátvédeket. Leckie és Oar viszont már nem egy, hanem két igazi szélsővel küzdött. Az első félidőben a szélső középsőhátvéd és a wingback között elég kicsi volt a távolság ahhoz, hogy könnyen át tudjanak váltani egyikről a másikra. A második félidőben ezeken a helyeken már egy full-back és egy szélső támadó volt, akik között jóval nagyobb volt a távolság. Megnőtt az a terület a pálya szélén, ami az első félidőben még nem volt elég egy jó támadáshoz.

Az ausztrál letámadás már nem volt hatékony a második félidőben.

Az ausztrál letámadás már nem volt hatékony a második félidőben.

Depay sok labdát kapott, amiket könnyedén le tudott kezelni, mire McGowan vagy Leckie megtámadta. A második félidő mindkét holland gólját megelőző támadás Depay oldalán kezdődött. Három a kettő elleni szituációkat próbáltak kialakítani a vonal mellett. A passzok során a védőjátékosok sorra kitámadtak a labdás játékosokra. Depay a középen előrerugaszkodó játékos helyét foglalta el. Innen már csak a hátvédsort kellett megverni. Van Persienek gólpasszt adott, miután a védők egy része lesre próbálta állítani a csatárt. Később ő maga is betalált távolról, amihez a kapus bizonytalansága is kellett.

Holland támadás a második félidőben.

Holland támadás a második félidőben. Jedinak megtámadja a labdás játékost. A helyén nyíló területet használták ki a hollandok, ezzel megfordítva a meccset.

Konklúzió

Nagyjából ezek a mechanizmusok alakították a játékot. Nagyon furcsa, hogy mindkét csapat ilyen erősen épít az emberfogásra, a mai fociban már nem ez a megszokott. De Hollandia számára ez eddig sikeresnek bizonyult, hiszen már biztos a csoportból való továbbjutás. Ausztrália Chile és most Hollandia dolgát is eléggé megnehezítette. A játékoskeretük minősége nem ért fel a többi csoportbeli csapatéval.

Reklámok

3 thoughts on “Ausztrália 2 – 3 Hollandia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s