Home

Az F csoportban is megkezdődnek a küzdelmek. Boszniát sokan lelkes kiscsapatnak tartják, de Argentína ellen is megmutatták, hogy sokkal többet tudnak annál. Muhamed Besic személyében pedig az egyetlen nb1-es vb-résztvevő is az ő keretükhöz tartozik.

Az első félidő

kezdok

Argentína meglepő módon nem a szokásos játékrendszerében, hanem 3-1-4-2-ben állt fel. Messi ebben a rendszerben is sokat mozog a középpálya felé, hogy onnan hozza fel a labdákat.

Bosznia 4-2-3-1-ben lépett pályára. Besic a középpálya közpén kapott szerepet a sokat mozgó Pjanic mellett. Misimovic játszott a 10-es pozícióban, a középcsatár pedig Edin Dzeko volt.

Argentína rögtön az első pillanatoktól kezdve próbált dominálni. A három hátvéd és Mascherano hosszú ideig járatták a labdát. Dzeko és Misimovic ezt nyugodtan nézte végig, nem támadták le az argentínok hátsó négyesét. A pálya közepén Di Maria és Rodriguez nagy nyomás alatt játszott. Őket Besic és Pjanic követték szorosan, nem tudtak a kapu felé fordulni a labdával, így sokszor voltak kénytelenek hátrafelé passzolni. Messi gyakran lépett vissza Rodriguez mellé, de neki sem termett sok babér.

A bosnyák középpályások nagyon szorosan követték az argentín támadókat. Lulic és Rojo többször is a hátvédtársuk mögé követte Zabalete és Rojo mozgását. Ilyenkor Mujdza és Kolasinac előrébb jött Rodriguez és Di Maria irányába. Ezen kívül az ő feladatuk volt az előrerugaszkodó belső középpályások helyének fedezése.

Messi és Di Maria egyszer sem tudott megiramodni, jól zárt a bosnyák középpálya. Argentína szinte helyzet nélkül hozta le az első félidőt. Az egyetlen kaput eltaláló lövésük is távolról érkezett.

Bosznia támadójátéka jóval hatékonyabb volt. Pjanic és Misimovic sokat változtatta a helyét, elsősorban a pálya jobb oldala felé. Hajrovic és Mujdza oldalán több akció futott, ők eleve magasabban játszottak, mint a túloldalon Kolasinac és Lulic. Besic szerepe támadásban a csapat egyensúlyának biztosítása volt. Ezért legtöbbször a labda mögött helyezkedett. A labdajáratásban a támadás oldalának megfordításakor jutott szóhoz. Meg kell jegyezni, hogy 50 passzából 49 célba ért.

Szép ez a statisztika, de azt is hozzá kell tenni, hogy Argentína nem támadott le a középpályán. Messi és Agüero gyakorlatilag nem vett részt a csapatvédekezésben. Az 5 védő előtt csak a három középpályás biztosított, így elég nagy terület jutott a bosnyákoknak. Nem is csoda, hogy a támadóharmadban több jó passzuk volt az első félidőben, mint az argentínoknak. Helyzeteket viszont ők sem igazán tudtak kialakítani. Hajrovic és Mujdza a szélen el tudtak jutni néhány beadásig, Misinovic pedig egyszer be tudta emelni a labdát a védők mögé bemozduló Hajrovicnak.

A második félidő

kezdok2fi

Argentína átállt a szokásos 4-3-3-as játékrendszerére. Az Agüero-Messi-Higuain hármas nagyon mozgékony, nagy területet játszanak be. Ezzel Di Maria szerepe is könnyebbé vált, mert a bosnyákok már nem tudtak neki nagy figyelmet szentelni.

A változtatás után Argentína egy csapásra átvette a középpálya irányítását. Di Maria és Messi elkezdtek éledezni. Higuain a jó helyezkedésével próbálta nekik nyitni a területeket. A növekő fölény végül csak góllá érett, Messi egy jó megiramodása után.

A türelmes bosnyák támadásépítés hasonlóan folyt, mint az első félidőben. Az argentín csapat továbbra is három középpályással védekezett. Nagyon kevés alkalommal próbáltak a védelem mögé beindulni, és túl sokszor fejezték be beadással a támadásokat. Dzekot nem tudták helyzetbe hozni, ő is inkább csak a labdatartásban segített.

Safet Susic az utolsó negyed órára komoly változtatást hajtot végre a csapatán. Két védős, két csatáros rendszerre álltak át, hogy még nagyobb fölényt alakítsanak ki a támadóharmadban.

vege

Bicakcic védekezésben harmadik hátvéd volt, támadásban szélső. Nagyon kockázatos felállás, de 2 – 0-nál végülis érthető. A középpályán és a támadósorban is kiegyenlítették a létszámhátrányt. Ha sikerült átjutni Mascheranóékon, akkor a négy védőre többször négyen vihették a labdát. Egy ilyen támadás alkalmával sikerült kiugratni a csereként beállt Ibisevicet, aki megszerezte a szépítő gólt. Garay mögött lépett ki, Fernandez pedig nem tudott kiváltani rá, mert Dzekóra kellett figyelnie, és így nagyon távol volt a társtól.

A két védős rendszer többször is bajba került, amikor létszámfölényben érkezett az argentín kontra. De Spahic, Kolasinac és Besic jó helyezkedéssel valahogy átvészelték ezeket a rohamokat.

Konklúzió

Argentína gyakorlatilag egy félidő előnyt adott a bosnyákoknak azzal, hogy nem a szokásos rendszerükben játszottak. Messi és Di Maria nem tudott igazán játékba avatkozni, a középpályán nem engedték át őket a bosnyákok. Szerencsés góllal szerezték meg a vezetést. A bosnyákok jól tartották a labdát a támadóharmadban, de hiányoztak a védők mögé való beindulások. Dzeko sokszor nem gólszerző-pozícióban játszott, hanem hátrébb húzódva próbált segíteni a labdajáratásban. Beadásokkal sem sikerült megtalálni őt.

A második félidőben Argentína felállást váltott, aminek hatására Di Maria és Messi nagyon aktív lett. A középpályán már könnyen át tudtak jutni, de mégsem volt sok helyzetük a jó bosnyák védelemmel szemben. Az újabb gólhoz Messi egy messis megmozdulására volt szükség. A félidő hajrájában Bosznia nagy létszámban kezdett támadni, és végül sikerült egy kiugrást gólra váltani.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s