Home

Nem okozott csalódást a vb egyik legjobban várt csoportmeccse. Hollandia hátrányból felállva fölényes győzelmet aratott.

lineup

A spanyol csapat 4-2-3-1-ben kezdett, amelyben Xabi Alonso és Busquets voltak a védekező középpályások. Alonso támadásoknál feljebb játszott, mint Busquets, aki a két középső védő előtt biztosított. Xavi a 8-as és a 10-es pozíciót váltogatva helyezkedett. Inieasta és Silva voltak a szélső támadók Diego Costa mögött, de végig inkább középre húzódtak. A széljátékot így a két szélső hátvéd oldotta meg.

A hollandok sokkal érdekesebb rendszerben játszottak. A felállás 3-4-1-2 volt, de az igazán nagy húzás a csapat védekezési mechanizmusa volt.

A holland védelem

Az Oranje védekezési alapfelállása 5-2-3 volt. Sneijder ilyenkor a két csatár közé lépett fel, és ők hárman alkották az első vonalat. Nem támadtak le agresszíven, sokkal inkább a pálya közepén próbálták elállni a spanyol támadások útját. Ez elég hatékonynak bizonyult, hiszen a közepén vezett támadásokat favorizáló spanyolok csak a támadásaik 32%-át tudták itt végigvinni.

Xavi és Alonso sokat volt kénytelen hátrafelé mozogni azért, hogy ki tudják hozni a labdát. Ilyenkor de Guzman és de Jong szorosan követték őket. A hollandok gyakran teljesen elhagyták a pálya közepét ezzel az emberfogással, a spanyolok ezt mégsem tudták kihasználni. Silva és Iniesta mozgását hasonlóan követték a hátvédek. Martins Indi és de Vrij a felezővonalon túlra is követte emberét.

holland védelem

Ezzel persze nyíltak a rések a holland védősorban, és ezeket a többiek nem mindig tudták fedezni. Diego Costa ezeken a kis területeken mozog igazán otthonosan, több alkalommal is ki tudták ugratni. Vlaar vagy de Vrij mindig meg tudta állítani, így nem tudott lövőhelyzetbe kerülni. Egy tizenegyest azért sikerült kiharcolnia.

A spanyol védelem hibái

Silva, Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Busquets. Öt olyan játékos, aki inkább a pálya közepén tud érvényesülni. Ez védekezésben nagy hátrányt jelent. A két szélső hátvédnek a pálya szinte teljes hosszában kell ellátnia a védekezési feladatokat. Ez már önmagában is komoly probléma, de ennek következtében a két belső védőnek is nagy területet kellene fedeznie. Piqué és Ramos sokszor nagyon eltávolodott egymástól. A köztük lévő nagy területet könyörtelenül kihasználták a hollandok. Az első két gól erről a területről esett, mindkettőnél jól látszottak a spanyol csapat játékának hátrányai. Talán a nagy távolság, de lehet, hogy más miatt, de Piqué és Ramos nem voltak igazán összhangban. Sokszor próbálkoztak lesreállítással (ami számomra már önmagában érthetetlen), de csak az első félidőben 4 alkalommal fordult elő, hogy ellentétes irányú mozgást végeztek: míg az egyikük szűkíteni próbálta a területet, addig a másik hátrált.

Blind és Janmaat óriási szabadságot élvezett a pályán, hiszen nem volt közvetlen ellenfelük. Ha mégis szembekerültek valamelyik hátvéddel, akkor a bal oldalon Robben vagy Sneijeder, a jobb oldalon pedig de Guzman segített be. Sneijeder az irányító szerepe ellenére ritkán jutott szóhoz, a holland támadójáték elsősorban az üres széleken érvényesült.

Del Bosque változtat

Diego Costa helyére Torres, Alonso helyére pedig Pedro érkezett a második félidőben. Így középen összeállt a Barcelona középpályája, de a játékban ennek ellenére nem történt változás. A hollandok védelemi rendszere nagyon rugalmasan kezelte a helyzetet. A két-három gólos vezetés tudatában kicsit hátrébb vonták az első sorukat, így a középpályán erősödött a jelenlétük. Robben és Van Persie a saját térfelén segített a labdaszerzésben, ami gyakran sikerült is. Az egyre jobban kinyíló spanyol csapat ellen könnyedén kontráztak a széleken. Ez az új játékritmus végleg a elvette a spanyol reményeket. A hollandok sorra alakították ki a helyzeteket az utolsó 10-15 percben.

Konklúzió

Ha egy csapat meg tudja állítani a spanyolokat a pálya közepén, az már fél győzelmet jelent. A hollandok ezt ráadásul úgy oldották meg, hogy a hátsó soruk a kapujuktól 30 m-re állt fel. A széleken könnyedén verték meg az ellenfelüket azok középre koncentrálódó támadóinak köszönhetően.

A vezetés megszerzése után a kockáztató spanyolok ellen rengeteg kontratámadást vittek végig, sokkal nagyobb arányú győzelmet is arathattak volna.

KÍváncsi vagyok, hogy Chile elképesztően agresszív letámadása hogy fog ízleni a spanyol válogatottnak. A háromvédős holland védelem nagy felxibilitással működik, ez valószínűleg a többi csapat sem fog sok gólt szerezni ellenük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s