Home

Hát elkezdődött! A nem túl színvonalas nyitómeccsen a házigazdák legyőzték Horvátországot.

A játékrendszereket tekintve nem érhetett minket nagy meglepetés. Mindkét csapat 4-2-3-1-es felállással kezdett. A brazil válogatottban Neymar ezúttal a csatár, Fred mögött játszott. Oscar kissé meglepő módon a jobb szélen kezdett. A két védekező középpályás Gustavo és Paulinho. Paulinho támadásban sokszor felbukkant az ellenfél tizenhatosánál, Gustavo inkább biztosít, sokszor a középhátvédek mellé vagy közé helyezkedve.

lineup

A másik oldalon Mandzukic eltiltása miatt Jelavic kezdett elöl. Olic és Perisic a két szélen, ők próbáltak a pálya szélein előretörni és a kapu elé érkezni. A három támadó mögött Kovacic játszott, aki az üres területeket kereste, és szinte mindig megjátszható volt. A két 6-os Modric és Rakitic, ők próbáltak stabilitást adni a csapatnak mind védekezésben, mind támadásban.

Passzív horvátok, türelmes brazilok

A vendégek viszonylag passzív presszinggel kezdtek a középpályán. Jelavic és Kovacic voltak legelöl, Paulinhóra és Gustavóra próbáltak nyomást gyakorolni. Úgy tűnt, hogy a horvát csapat kontrajátékra készül.

A brazilok tehát irányították a játékot, labdabirtoklási fölényt alakítottak ki. Luiz Gustavo a hátvédekkel együtt szélesítette a pályát, hogy ezzel a védelem első vonalát megkerülhessék. A meccs elején problémáik voltak középen: csak Paulinho és Neymar lett volna megjátszható. Neymar kezdetben nem találta a helyét, Modric és Rakitic pedig nagyon jól figyeltek arra, hogy ne tudják mögéjük passzolni a labdát. Neymart és Paulinhót is szorosan követték, ha kellett, ezzel akadályozva meg, hogy a kapu felé fordulhassanak és továbbvigyék a játékot. A támadások emiatt gyakran a széleken indultak meg, elsősorban a jobb oldalon. Alves előrébb játszott, mint a túloldalon Marcelo. Oscarral, és a jobbra húzódó Neymarral próbáltak létszámfölényt kialakítani a vonal mellett. Ezzel többször is sikerült kinyitniuk a horvát középpályát, a megnyíló üres területekre pedig Paulinho érkezett mélységből; lövőhelyzetig is sikerült eljutnia. A túloldalon Hulk eléggé magára volt utalva. Próbált befelé és a vonal mellett is cselezni, de nem sok sikerrel. Marcelo nem jelentett nagy támogatást. Perisiccsel és Srnával szemben nem tudtak fölénybe kerülni.

A középpályán megjátszható játékosok közé egy idő után Oscar is csatlakozott. Rakitic oldalán így Paulinho és Oscar fölényben volt. Ennek azonban nem a rövid passzoknál lett jelentősége. Mivel a pálya közepén így 3:2 volt a braziloknak, Vrsaljko úgy döntött, hogy ő követi Oscart, ha az visszafelé mozog. A balhátvéd így többször is szerelni tudott, viszont természetesen egy jó nagy lyukat hagyott maga mögött. Alves vagy éppen Neymar próbálta kihasználni ezt a területet, és néhányszor sikerült is megjátszaniuk őket itt a társaknak. Egy esetben ez nagy helyzethez vezetett, miután Neymar középre gurította a labdát. Azon kívül csak beadásokra és veszélytelen lövésekre futotta.

Instabil horvát hátvédsor

Fred gyakorlatilag nem avatkozott játékba. Ebben az is szerepet játszott, hogy Corluka és Lovren az egész meccsen szorosan közrefogták. Ha Fred a közelükben volt, csupán karjnyújtásnyi távolságra voltak tőle. Ha esetleg Neymar vagy Hulk is feljebb lépett Fred mellé, akkor Srna is hozzájuk igazodott. Így nagyon kis területet tudtak csak védeni. Ha ehhez hozzávesszük még Vrsaljko kimozdulásait is, akkor már értjük, hogy miért volt ennyi beadásuk a braziloknak. Olic próbálta fedezni a Vrsaljko melletti/mögötti területet, Oscarral szemben mint védő nagyon kevés esélye volt.

oscar-paulinho
Vrsaljko messze kint, Oscaron. Ezzel a védelem eléggé felborult. Fredet, amíg lehet ketten veszik körül. Paulinho pedig az üres területet támadja.

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy Corluka és Lovren nagyon nincsenek egy hullámhosszon. Nincs összhang a leshatár szabályozásakor. Míg Lovren szereti agresszíven szűkíteni a területet, Corluka inkább csak tartani próbálja a leshatárt. Néha méteres lemaradásban voltak egymáshoz képest.

Horvát kontrák

A horvátok párharcban főleg a széleken tudták megszerezni a labdát. Középen meg tudtak állítani néhány passzt. A problémák ezután kezdődtek. A brazil válogatott rögtön próbálták visszaszerezni a labdát. A legközelebbi játékos azonnal megtámadta a labdát vezető játékost, a többiek is inkább a labdához képest helyezkedtek, és nem pl. a passzsávokra, így elég komoly üldözések voltak.

Ha a szélen szereztek labdát, abból nem tudtak gyors támadást indítani. Pont azok a játékosok (Olic, Perisic) szerezték meg a labdát, akiknek indulniuk kellene. Ilyenkor próbálták megtartani, hátrafelé passzolni. Ilyenkor nagy előny volt, hogy Modric és Rakitic is hátrébb helyezkedtek, sokszor elég jól tartották a labdát. A gól előtt is ez történt. Jó helyezkedéssel Rakitic megkapta a labdát a kiszorított helyzetben lévő Vrsaljkótól, végül a kapusig került hátra a labda. A brazil labdakövető visszatámadás eléggé szétesett eközben, így nagy terület nyílt a pálya közepén, ahol sikerült végigvinni a támadást. Alves a kapust támadta, így az ő oldala teljesen üres volt.

A pálya közepén megszerzett labdákból sokkal gyorsabban meg tudtak indulni a horvátok. A brazilok nagyon a szélekre koncentrálódtak, így itt nem tudtak olyan hatásfokkal visszatámadni. Ráadásul a szélsők el tudtak indulni. Mögöttük pedig olyan passzológépek futballoztak, mint Rakitic, Modric vagy Kovacic. Így sikerült gyorsan eljutniuk egy-egy beadásig. Az első percekben Perisic beadását Olic alig fejelte mellé.

Neymar gólja

Érdekes, hogy a brazil csapat pont egy kontrából szerzett gólt. Jelavic megpróbált kapura fejelni lehetetlen pozícióból. A kapuskidobás után a horvát középpálya nem állt fel megfelelően. Főleg Rakitic nem volt a helyzet magaslatán, azért látszik, hogy nem ez az igazi posztja. Ennek ellenére sikerült labdát szerezniük, de valami balszerencse folytán rögtön el is veszítették. Neymarhoz került a labda, és csak a védelem állt mögötte. Nagyon okosan gurította a kapufatövébe a lasztit. A horvát középpálya csaupán egy-két pillanatra veszítette el a tartását, a brazilok ezt rögtön kihasználták.

Második félidő

A 65. perc körül a brazil letámadás elkezdett enyhülni, így a horvátok szép lassan egyre többet birtokolták a labdát az ellenfél térfelén. Paulinho és Hulk helyére Bernard és Hernanes érkezett, két mozgékony játékos. Scolari megpróbálta kicsit kiengedni a horvátokat, hogy a gyors, kis termetű játékosai nagyobb területeken tudjanak támadni. Niko Kovac lehozta Kovacicot, helyéz Brozovic érkezett. Ez egy nagyon rosszul időzített csere volt. Míg Kovacic inkább a pálya bal oldala felé helyezkedett, és sokszor Rakitic mellé is visszament, Brozovic inkább a védelem és a középpálya közötti területen játszott, nagyrészt középen. Pont akkor jött ez a csere, amikor a brazilok kicsit visszaálltak, és Brozovic területe nagyon lecsökkent. Nem is nagyon lehetett megjátszani. Most lett volna csak szükség igazán Kovacicra, aki nagyon jól kiszagolja az értékes területeket, és azokra nagyon jó ütemben érkezik. Utólag azt lehet mondani, hogy ez a csere hiba volt.

Lejött Jelavic is. Az ő helyét középen Olic vette át, a bal szélre pedig Rebic jött. Jelavic lecserélése érthető volt, hiszen nem játszott jól. Sőt, kifejezetten gyenge volt. Marcelo öngólja helyett neki kellett volna belőnie azt a helyzetet. A brazilok első gólja előtti támadás is onnan indult, hogy kiszorított pozícióból fejelt kapura.

Az utolsó tíz percre mintha elfáradtak volna a házigazdák. Elképesztően mélyen védekeztek, a horvátok pedig jól tartották a labdát. Rebic és Perisic nagyon középre húzódtak, a széleken csak a full-backek maradtak. Rakitic és Modric egészen a tizenhatosig elmentek. Olic kereste a védők közötti réseket, és Brozovic is inkább második csatár volt már, mint középpályás. Ennek ellenére jól járatták a labdát. Azonban csak távoli lövésekből tudtak igazán veszélyeztetni. Mi lett volna, ha Kovacic a pályán marad? Már nem fogjuk megtudni…

Persze hátul így nagyon kinyíltak a horvátok, úgyhogy egy újabb gyors támadásból Oscar belőtte a harmadikat.

Konklúzió

A horvát válogatott kontrajátékra készült, a saját térfelükre visszahúzódva védekeztek. A pálya közepét jól zárták, de a brazilok amúgy is inkább a szélekre koncentráltak. A legnagyobb brazil lehetőségek a horvát védelem megingásából jöttek. A góljaikat azonban középen végigvitt gyors akciókból szerezték. A horvát csapat csak néhány igazán veszélyes kontrát tudott végigvinni, egy gólt így is szereztek.

Oscar volt a brazil csapat legjobbja. Nagyon jól változtatta a helyét. Amikor elmozdult az oldalvonal mellől, szinte mindig veszélyt okozott. Neymarnak nem jutott elég terület, a pálya közepén. Így többnyire csak akkor tudott igazán megvillanni, amikor a horvát középpálya kicsit kinyílt.

A második félidőben második felében a brazilok visszavettek a letámadás intenzitásából, csökkentették a tempót. A horvátok így egyre inkább belejöttek a játékba, de még így sem tudtak igazán nagy helyzeteket kialakítani.

A sok beadással tarkított meccset végül a házogazda brazilok nyerték. A játék alapján talán nem érdemtelenül. (nem akarok bírózni)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s