Home

Jorge Sampaoli szöteségi kapitánnyal Chile rövid kitérő után visszatért a Marcelo Bielsa által megálmodott és sikerre vitt játékstílushoz. Aki látott már Bielsa-csapatot játszani, legyen az Argentína, Chile vagy az Athletic Bilbao, azt a mostani chilei válogatottal kapcsolatban nem érhetik nagy meglepetések. A keret nagy része dél-amerikai klubokban játszik, így számunkra elég ismeretlenek, azért van náluk néhány nagy név az európai fociból is: Isla, Vidal, Vargas, Alexis Sánchez.

Azt lehet mondani, hogy ez a válogatott csapatként erős, hogy a csapat erőssége meghaladja a játékosok együttes képességeit. Persze hiba lenne azt gondolni, hogy botlábú játékosok alkotják az együttest, hiszen a csapattagok kivétel nélkül magas technikai és taktikai tudással rendelkeznek.

A játékstílus

Röviden összefoglalva: elsöprő lendület a meccs minden pillanatában. 90 perc tömény száguldás. A támadójáték minden sallangot nélkülöz, az összes passz a minél gyorsabb gólszerzést szolgálja. A gyors játék érdekében mindig vertikális játékra törekednek, ezért néha 5-6 játékosuk is feltűnik az ellenfél tizenhatosánál. Ilyen nyílt sisakos támadójátékot persze nem lenne célszerű megfelelő biztosítás nélkül játszani, így a nagy rohanásban arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy hátulról fedezzék a támadásokat. Ehhez egészen nagy területeket átfogó helycserés mozgást hajtanak végre. Az egész csapat olyan gyorsan forog, hogy szinte követni is nehéz. Nem szabad meglepődni azon, ha az egyik csatár a saját térfelén biztosít, mert egy középhátvéd felfutott a támadással; a chileieknél ez teljesen normális. A biztosító játékosok egyben támagatást is nyújtanak a labdatartásban. Ha nincs lehetőség mélységi passzokra, akkor kis területen kettős-, hármas kényszerítőkkel játsszák át a védőjátékost, hogy aztán hosszú passzokat küldhessenek a megnyíló területekre.

Az pusztító támadások mellett a védekezésre is hasonló lendület jellemző. Már-már öngyilkos mértékben támadják le az ellenfeleket, egészen a kapusig. Ebben a játékelemben is a szervezettségen van a legnagyobb hangsúly. A labdás játékost agresszíven megtámadják, ebben akár többen is részt vehetnek. Hozzájuk csatlakozik 4-5 támogatójátékos, akik a passzok vonalára helyezkednek, és a megjátszható területeket fedezik. Különösen szeretik megtámadni a középhátvédeket és az oldalvonal mellett labdát kapó játékosokat. Ezzel az agresszív területszűkítéssel létszámfölényt alakítanak ki kis területen. Labdaszerzés után így könnyen megtarthatják a labdát: rövid passzokkal átlépni az akadályokon, majd hosszú indítás a védelem mögé.

Játékrendszerek

chile

4-4-2 rombusz

chile2

3-4-3/3-1-4-2 hibrid rendszer

Bármilyen rendszerben is játszanak, két dologra lehet számítani: támadásban három hátvéd biztosít, és a csatárok mögött egy támadó középpályás játszik (enganche).

Mindkét pozíciót rugalmasan kezelik. A három hátvéd lehet ténylegesen védőjátékos, de lehet, hogy középen egy hátravont védekező középpályás játszik. Érdekes, hogy az utóbbi esetben a középpályás csak támadásoknál áll be középső védőnek, védekezésben a középpályán helyezkedik el.

Az enganche szerepében Vidalt várhatjuk, de itt is előfordulhat, hogy két játékos váltogatja egymást (pl. Vidal és Valdivia).

Sampaoli támadásban szereti a pályát teljes szélességében használni, mert az ellenfél védői azt úgysem tudják teljesen fedezni – valahol mindig lesz egy rés. A támadások szélességét a felfutó fullbackek vagy wingbackek adják. Ők szinte többet vannak az ellenfél térfelén, mint a sajátjukon, és rengeteget futnak. Kompakt védősorok ellen sok keresztlabdát várhatunk tőlük, még akár gólpasszokat is adhatnak egymásnak.

A legtöbb játékos szerepe nem különül el. Bárki beindulhat, mindenkitől elvárják, hogy maradjanak hátul biztosítani. Ilyen értelemben a csapat a total football egyik megvalósítását játsza.

Hátrányok

Az egyik legnagyobb fegyverük, az agresszív presszing visszafelé is elsülhet. Olyan csapatok ellen, amelyek képesek megtartani a labdát, a letámadás mértéke a csapat egyensúlyának rovására mehet. Minél több támadót próbálnak lefogni az ellenfél térfelén, annál jobban nyílnak ki hátul. Ha a támadó csapat át tudja hozni rajtuk a labdát, akkor szinte gond nélkül mehetnek a kapuig. Figyelniük kell majd arra, hogy a labdaszerzés érdekében ne adják fel a biztos alapokat hátul.

Konklúzió

Ha valaki még nem talált magának szimpatikus csapatot a vébére, az nézze meg magának Chilét. Úgy gondolom, hogy az egyik legszórakoztatóbb csapat lesznek a 32-es mezőnyben. Nehéz csoportba kerültek, Spanyolországot vagy Hollandiát kell megelőzniük. Mindkét csapat ellen lehet esélyük, ha a letámadásuk jól működik, de kiélezett meccsekre számítok. Ausztrálián várhatóan könnyebben átlépnek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s