Home

(azokban a sok hetes szünetekben, amíg a magyar foci kitermel egy-egy értékelhető meccset, mozzanatot, lesz itt mindenféle más is. mint pl. vb, angol, spanyol, német foci, stb.)

A Real Madrid küzdelmes mérkőzésen legyűrte a rivális Atlético Madridot, és így elhódította a 2014-es Bajnokok Ligája-trófeát. Az Atlético nem találta a saját játékát, ennek ellenére siklineuperült az utolsó pillanatokig ellenállniuk az egyre növekvő Real-nyomásnak. A hosszabításban végül elvéreztek.

Kezdőcsapatok

Mindkét oldalon voltak kérdőjelek. A Királyi Gárdánál az eltiltott Xabi Alonso pótlását kellett megoldani Ancelottinak. Sokan Modricot várták a helyére, azonban a mester a sérülésből visszatérő Khedirát nevezte a védelem elé. A Real így a szokásos, 4-4-2/4-3-3-as kevert játékrendszerében tudott pályára lépni.

A Matracosoknál Diego Costa játéka volt kérdéses. Diego Simone úgy döntött, hogy megkockáztatja a brazil-spanyol csatár pályára küldését. Arda Turan sérülés miatt kimaradt, a helyén, a pálya jobb oldalán Raúl García játszott.

Az Atlético a tőle megszokott módon 4-4-2-ben állt fel. A középső négyes most is jól összenyomta magát. A pálya szélének védelmét elsősorban a szélső hátvédek látták el. Ez a védekezési formáció az Atleti játékának egyik kulcsa, ennek segítségével uralják a pálya közepét, és akadályozzák meg a labdák bejátszását a mögöttük lévő területre.

A kezdeti játék

A rojiblancók szokásukhoz híven elsősorban a labda nélkül próbálták irányítani a játékot. Kezdetben a félpályán indították a letámadást. A presszing intenzitását és magasságát többször is variálták a meccse folyamán. Ha sikerült visszaszorítaniuk a habfehérek támadásait, akkor sokszor egészen Casillasig kergették vissza őket, aki ilyenkor kénytelen volt előrevágni a labdát.

A Real próbálta tartani a labdát. Egyik oldalvonaltól a másikig passzolták azt. A piros-fehérek az alakzatukat tartva tolódtak.

kereszt1 kereszt2

A Ronaldo/Di María-Coentrao-Khedira-Carvajal vonalon keresztül 7-8 másodperc alatt átgurították a labdát egyik oldalról a másikra. Tiagóék szorgalmasan követték a labda útját, tartva a magasságukat. Számukra ez már fél győzelem, hiszen a játékuk erre van kihegyezve. A Real nem tudott áttörni. A legnagyobb esélyük erre a felfutó Carvajalon és Coentraón keresztül lehetett. Az előző képeken is látszik, hogy Modricot ügyesen kivették a játékból. A horvát osztogatótól így csak ártalmatlan oldalpasszokra futotta.

A királyiak azért tudtak néhány veszélyes kiugrást produkálni. Ehhez David Villa és Tiago rossz passzaira volt szükség. Bale a félpályánál fülelt le egy átadást, a labdát a kapuig vezette, de mellélőtt. A bal szélen Di María tudott többször is jó cselsorozatokkal elmenni. A meccs végéig 3-an kaptak sárga lapot a buktatásáért.

Az Atlético támadásban rövid kombinációkat próbálkozott a pálya középső sávjának a szélén. Ha sikerült ilyen módon átjátszaniuk a Real középpályáját, akkor a labda vagy a szélre ment a felfutó védőknek beadásra, vagy Villa és Adrián kiugratására. Így vagy úgy, de csak szögletekig jutott az Atleti. Viszont az egyikből kis szerencsével sikerült gólt szerezniük.

Váltás a gól után

Simeone a gól után 4-5-1-re állította a csapatát.

451

A letámadás így az eddigieknál mélyebben kezdődött, és ezzel együtt több terület nyílt Di María és Modric előtt. A pálya középső részét továbbra is uralták, de most már a szélekre való tolódás is kevesebb időbe és energiába került.

Az új formáció hatással volt a Real helyezkedésére is. Di María, aki eddig a pálya bal-középső sávjából indult, most már egyre inkább a szélen kezdett játszani. Ronaldo pedig Benzema mögé ment, játéka többé nem korlátozódott a pálya bal felére. Az Atlético ebből a helyzetből is próbálta a maximumot kihozni. Az ötösláncot nagyon rugalmasan felfogásban használták. Koke gyakran kilépett a Villa mellé, hogy Modricot nyomás alá helyezze. Gabi gyakran besegített a szélen Adriánnak. A Real mindig máshonnan kapta a támadást, így sokszor a labdajáratás sem volt számukra triviális. Továbbra is csak beadásokig jutottak, de az Atleti nagyon jól védekezett a tizenhatoson belül.

Ancelotti cseréi

Khedira elég jól helyettesítette Alonsót. Jól fedezte Modricot és Carvajalt, de nyomás alatt nem tud olyan jól játszani mint baszk társa. Modric és Di María sem szakadhatott el tőle teljesen. A helyére Ancelotti Iscót küldte be, aki Modriccsal együtt foglalta el a középpálya közepét. Di María így végleg a bal szélre került. Az ő támogatására Marcelo érkezett Coentrao helyére. Míg Di María a vonal mellett maradt, Marcelo beljebb játszott mellette.

Isco és Modric bátran mentek előre. Marcelóval és Di Maríával könnyen járatták a labdát, az Atlético pedig egyre jobban beszorult. Már nem tudták nyomás alatt tartani a támadókat, és csak abban bízhattak, hogy továbbra is képesek uralni a kapujuk előtti területet. Nem sok hiányzott, de végül az utolsó percekben szögletből egyenlített a királyi gárda.

Hosszabbítás

A játék változatlanul folytatódott. A Real teljesen benyomta ellenfelét. Ha a matracosok meg is szerezték a labdát, nem jutottak vele messzire. Nincs olyan játékosuk, aki pótolhatná Diego Costát. Juanfran kisebb sérülést szenvedett, de már nem volt lehetőség a lecserélésére. A teljes Atlético holtfáradtnak tűnt, Juanfran szinte lépni sem tudott már. Nem csoda, hogy pont mellette lógott meg Di María a második gól előtt. Lövését Courtois még védte, de a kipattanót a korábban sokat hibázó Bale befejelte.
A piros-fehérek ezután teljesen összeomlottak. Marcelo kapura törését csak nézték, már senki nem volt képes megtámadni. Ronaldo tizenegyese már ennyire sem számított. Akkor már mindennek vége volt.

Konklúzió

Ezt a meccset nem tesszük el a legszórakoztatóbb BL-döntők közé. Simeone jól variálta a letámadások intenzitását, ezzel az utolsó percekig sikerült megakadályozni a föléjük növő Real gólszerzését. Diego Costa pályára küldése utólag hibás döntésnek bizonyult. Az a cserelehetőség nagyon kellett volna a hosszabbításra.

A Real Madrid jobban bírta a terhelést, és végül megérdemelten szerezték meg a győzelmet. Bebizonyosodott, hogy a Real cserepadja sokkal erősebb az Atléticóénál, ezzel nem lehetett versenyezni. Ezzel együtt Ancelotti jól változtatott a csapatán. Di María “felszabadítása” volt a győzelem egyik kulcsa.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s