Home

Az angol Football League play-off-döntői a kedvenc mérkőzéseim között vannak. Ha tehetem, egyet sem hagyok ki. Ma délután a másodosztály 3. és 4. helyezettje, a Derby és a QPR mérkőzött meg a Wembley gyepén a Premier League-tagságért. A QPR tavaly esett ki az első osztályból, de a Kosok elleni győzelemmel egyből sikerült is visszajutnia.

lineup

A csapatok

A QPR Harry Redknapp-pel a fedélzeten egy tipikus angol focit játszó csapat. Klasszikus 4-4-2-ben álltak fel. A csatárok – Austin és Doyle – ténylegesen 9-esként játszottak. A bal szélen Krajncar a pálya közepe felé húzódott, a túloldalon Hoilett a vonal mellett játszott. A pálya közepén Barton és O’Neil leginkább a védekezéssel foglalkoztak.

A Derby 4-3-3-ban játszott. Hughes volt a csapat mozgatórugója, aki a QPR térfelének jobb oldalán bárhol feltűnhetett. A két szélső támadó inkább befelé mozgott, a szélen helyüket a felfutó hátvédek foglalták el.

A játék

Mint mondottam volt, a QPR igazi angol focit játszott. A támadások építését egy pillanatra sem bonyolították túl. Az akciók a kapustól és a hátvédektől indultak, akik egy-egy hosszú labdával keresték a két középcsatárt. A fellőtt labdákat megpróbálták visszatenni a mögöttük helyezkedő Bartonnak és O’Neilnek, valamint a középre húzódó Kranjcarnak. A megszelidített labdákkal pedig a mélységből érkező szélsőket (Simpson, Hill, Hoilett) próbálták kiugratni. Ha eddig sikerült eljutni, akkor jöhettek a beadások, vagy távoli lövésekre a visszatett labdák a csatlakozó középpályásoknak. Utóbbiból több lehetőségük volt, de a kaput egyszer sem sikerült eltalálni.

A hosszú labdák megszerzése érdekében a Derby 4-1-4-1-ben védekezve, az 5 középső játékossal nagyon szűken állt fel, és ennek köszönhetően nagyon sokszor sikerrel is jártak. Amikor a QPR éppen földön tartotta a labdát, a Derby igazán aggreszíven támadta le őket. A labdás játékost egyszerre többen is támadták: egy elölről visszafutó támadó, egy a labdással szemben álló védekező játékos, és még esetleg egy másik, közelben álló játékos. A többiek a passzsávokat próbálták fedezni. A sok emberkövetés miatt elég kaotikusnak tűnt a csapat védekezése, de nem lehet azt mondani, hogy nem volt hatásos. Labdaszerzés után kis területen sok játékos koncentrálódott, így nagyon könnyen ki tudták hozni a labdákat. Rövid kombinációk után a szélsőket próbálták indítani.

A QPR néhány nagyon rövid szakaszt leszámítva mélyen visszahúzódott a saját térfelére. Különös figyelmet fordítva arra, hogy a pálya közepét uralják. A Derbynak így nagyon nehéz dolga volt. A középre húzódó szélsők Hughes-zal és Martinnal próbáltak rövid kombinációkkal a védők mögé kerülni, de ez középen egyszer sem sikerült. Barton és O’Neil egészen a középhátvédek elé húzódtak – szinte leküzdhetetlen akadály. Néhány távoli lövéssel próbálkoztak középről, de ezek eleve nem sok eséllyel kecsegtettek. Csoda, hogy volt olyan lövés, amely kapura ment.

A Derby jól tartotta a labdát, ha nem volt muszáj, nem próbálták befejezni az akciókat valami lehetetlen helyzetből. Ha elakadt egy támadás, akkor a labda hátrament, és kezdték elölről az építkezést. A QPR védőharmadbeli letámadása (Abwehrpressing?) miatt a Derbynak sokszor inkább a széleken próbált mögéjük kerülni; többnyire a jobb oldalon. Itt a Hughes-Ward-Wisdom hármas próbálkozott rövidpasszos kombinációkkal, de a legjobb esetben is csak egy-egy beadásig jutottak.

A két fél stratégiáját jól szemléltette az első félidő labdabirtoklási statisztikája: 66%-34% a Derby javára.

Második félidő

A második félidő első 10 percében semmi változás nem történt. Az 57. percben a QPR-nak sikerült végigvinnie egy QPR-os támadást. Hosszú passz, visszatett labda, kiugratás a szélen, lekészítés lövésre – mellé! Talán ez volt a meccs első igazán nagy helyzete.

Rögtön a helyzet után a súlytalan Doyle helyére Bobby Zamora állt be. A stratégia és a taktika sem változott meg ezzel, Redknapp a nagyobb fizikai erő végett hozhatta meg a változtatást.

Sűrűn jöttek az események. Az 59. percben a Derby kontrapresszing után labdát szerzett (természetesen Hughes, ki más) az ellenfél térfelének közepén, így végre sikerült a középpályások mögé kerülniük. Egy gyors passz és cselezés után Russell előtt már csak a kapus állt. Mögötte viszont ott volt O’Neil, aki hátulról elkaszálta. A játékvezető kiállította, emberelőnyben a Derby.

Egy rövid időre Austin foglalta el a kiállított középpályás helyét, a QPR így 4-4-1-ben folytatta a szokásos védekezését, továbbra is igen kompaktak voltak.

A 67. percben a Derby kettős cserét hajott végre. Hughes, Russell le, Bryson, Dawkins fel. Maradt a 4-3-3, de a szélső támadók most már kevesebbet mozogtak befelé, és a Hughes helyére álló Bryson nem vándorolt a pályán, tartotta a pozícióját. Próbáltak direktebb játékot játszani. A QPR minden eddiginál jobban bekkelt, most már Zamora a kaputól 30-40 m-re védekezett. A támadásokat egy időre szinte teljesen feladta a Rangers. A Derby viszont továbbra sem tudott áttörni a védelmen. Mezőnyfölényük a kiállítás után jelentősen nőtt, de ez csak még több beadásra tudták használni.

A 85. perc környékén a QPR is elkezdett támadgatni. Rövid passzokkal próbálták felvinni a labdát, türelmesen játszottak. Már nem volt senki, akire fel lehetett volna ívelni a labdát. A Derby annyira benne volt a támadásokban, hogy egy-egy ilyen Rangers-megindulás után nem zártak vissza, hagyták, hogy a hátvédsoruk oldja meg a problémát. Ez nagy hiba volt, mert a 90. percben a QPR gólt szerzett. A Derby játékosait annyira elvitte a lendület, hogy szerintem nem hitték el, hogy ez megtörténhet. A középpályásaik és a hátvédek között majd 20 m-es tartület volt, Zamora itt kényelmesen bepasszolt egy szélről betett labdát.

Konklúzió

A QPR a masszív védekezésének köszönhetően nem kapott gólt. A Derby tulajdonképpen egyetlen hibáját kihasználva az utolsó percben nyerte meg a meccset – az egyetlen kaput eltaláló lövésükkel.

Az utóbbi évek leggyengébb döntője volt ez. Ha QPR jövőre is ilyen játékot játszik majd, akkor könnyen újra a másodosztályban találhatja magát.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s