Home

Nem emlékszem, mikor volt utoljára olyan, hogy az ember egy nb1-es meccset “valódi” meccsként tudott nézni. Remek miliő, nagy iram. A játék minősége azért nem mindig érte el a hangulatét, de az biztos, hogy ezúttal 2 félidőnyi száguldást láttunk. Mindkét csapat sok helyzetet tudott kialakítani, ám ebben nagy szerepe volt annak, hogy mindkét védelem helyezkedési hibákkal segítette a támadójátékot – az Újpest a hátvédsorban követett el hibákat, a Fradi a középpályán.

kezdés

A kezdőcsapatok

4-4-2-es formációval kezdett a két csapat, a különbség a játékosok mozgásában volt. Jenner és Holman igyekeztek a pálya közepe felé játszani labdával és anélkül is. Az Újpstnél viszont Simon ezúttal is végig a vonal mellett játszott, csakúgy mint a másik oldalon Suljic. A Fradinál a támadásokat a pálya közepéről szinte csak Józsi támogatta, Gerson inkább hátrahúzódott. Azonban Böde visszamozgásával nem adták fel a pálya közepét. És szokatlan módon időnként Besic vagy Mateos is feljebb lépett egy sorral, hogy így alakítsanak ki létszámfölényt.

Védekezési hibák

Az első 3 percben mindkét oldalon egy-egy komoly helyezkedési hibát figyelhettünk. A 3. perc elején Jenner lőhetett egy középre gurított labda után. A tizenhatoson belül 3 hátvéd 3 támadó ellen védekezett. Ngawa azt gondolhatta, hogy ők vannak többen, mivel otthagyta emberét és Holman felé lépett. 2 társa így hátrányba került, és a középre tett labda üresen találta Jennert.

Egy perccel később már a kapuban volt az újpesti vezető gól. Az újpestiekéhez hasonló hibát követtek el a Fradi hátvédei is. Mateos kitámadott a védősorból, amely így teljesen eltolódott. Adamsnek így Kabátra és a mögötte lopakodó Simonra is figyelnie kellett. Nem tudta időben eldönteni, hogy vajon rámenjen-e Kabátra, aki így simán le tudta fejelni a labdát a középpályás- és a hátvédsor között helyezkedő Tshibuabuának, aki zavartalanul lőhetett kapura.

A Fradi nem könnyítette meg a saját dolgát védekezésben. Jenner és Holman szinte soha nem segítettek hátul. A védőket mindössze a két belső középpályás fedezte. Így fordulhatott elő, hogy Adams kellemetlen helyzetben találta magát. Ha Holman hátrament volna Simonra, akkor Adams gondolkodás nélkül ráronthatott volna Kabátra.

Moniz vállalta ezt a kockázatot. Úgy gondolta, hogy amit a szélsői helyezkedésével veszít a védekezésben, az bőven megtérül a támadásban. Végül neki lett igaza, még ha az elején rosszul is jött ki belőle.

Persze ez alakulhatott volna másként is, hiszen később voltak még helyzetei az Újpestnek.

A vonalak között

A Fradi tehát tudatosan 6 játékossal védekezett, az Újpest viszont igyekezett 4-4-2-ben védekezni a saját térfelén. Sikertelen letámadás után azonban ők is 6-an maradtak a támadókkal szemben. Ilyenkor a két védekező középpályás nehéz helyzetben van, hiszen nagy területen kell védekezniük 3-4 támadó ellen. Ilyenkor óhatatlanul maradnak üres területek: vagy a pálya szélén, vagy a középpályások és a hátvédek között.

Az Újpest kiválóan használta ki mindkettőt. Különösen akkor volt ezzel könnyű dolguk, amikor kontrázhattak, vagy amikor a Fradi letámadásából ki tudták hozni a labdát. Kabát kétszer is lőni tudott ilyen helyzetből – igaz, hogy egyszer sem találta el a kaput, de egyáltalán nem volt veszélytelen.

ftc-újpest-21_42

Gerson és Józsi messze lemaradtak Kabátról.

ftc-újpest-21_46

Besic sem tud odaérni a lövésre.

ftc-újpest-23_04

Szinte az előző helyzet másolata.

A Fradi veszélyes játékot játszott, de megúszta gól nélkül.

Egyenlítés

Néhány perccel Kabát lövése után egyenlített a Fradi. Pörögtek az események rendesen. A gól előtt az Újpest próbált letámadni, de nem sikerült a labdaszerzés, utána viszont nem tudták eldönteni, hogy mi legyen. Visszahúzódjanak inkább? Vagy maradjanak fent? Nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Mateos viszont gyorsan gondolkodott, és odagurította a labdát Bödének, aki a letámadásban elöl ragadt Antón helyére húzódott ki. Az Újpest még mindig nem kapcsolt, Suljic lazán kocogott vissza, miközben Jenner már ívelte be a labdát. Középen pedig már készült az újabb védelmi hiba.

ftc-újpest-24_35

Ez még a beadás előtt történik. Ngawa szorosan őrzi Diallót.

ftc-újpest-24_39

Közben hátrajött Vasiljevic a védelembe. Ngawa egy laza kézmozdulattal átadta neki Diallót. Itt úgy látszik, hogy Vasiljevic át is vette.

ftc-újpest-24_40

A beadásnál viszont csak a labdára figyel, és hagyja, hogy Diallo mögé kerüljön.

4-2-2-2-ben az FTC?

A 32-33. perc környékén érdekes dolog történt a Fradinál. Nem tudom, hogy Moniz kérte-e tőlük, de Jenner és Holman támadásban egészen a pálya közepére húzódtak, így a Fradi alakzata 4-2-2-2-nek nézett ki. Az ő beljebb húzódásuk egyúttal azt is jelentette, hogy Adams és Gyömbér játszották be a pálya szélét teljes hosszában.

ftc-újpest-33_37

4-2-2-2: védekező középpályások hátul (piros), a szélsők a pálya közepén (kék), a szélső hátvédek pedig mint támadók (sárga)

Az amúgy is helyezkedési gondokkal küzdő újpesti védelem nem nagyon tudta, hogyan kellene ez ellen védekezni. A hátvédsor teljesen betömörült, így Gyömbért kétszer is sikerült megjátszani a tizenhatos sarkánál. Az elsőből beadás és egy Böde-fejes lett. Egy másik helyzetnél Diallo maradt üresen ugyanott, de a középreadása nem sikerült. Ebben a néhány perces szakaszban hatalmas nyomást alakított ki a Fradi. Az Újpest nem tudta átvinni a labdát a túlterhelt középpályán, a Fradi pedig folyamatosan visszaszerezte és küldte előre a labdát. A 40. percben óriási tüzijátékot rendeztek.

ftc-újpest-39_19

Holman itt is középre húzódott. Vasiljevicnek így nemcsak Józsival, hanem vele is meg kellett küzdenie. A két játékos azonban kipasszolta, és Józsi jó lövést eresztett meg. Jenner itt azért nem látszik, mert a pálya jobb szélén áll. Így viszont Diallónak nagy területe van Juanan és Antón között. Nem csoda, hogy ő ért először a kipattanóra. 

A második félidő

Abban az 1 percben, amíg a Fradi kis szerencsével megszerezte a vezetést úgy tűnt, hogy maradtak a 4-2-2-2-es felállásnál. A vezetés megszerzése után viszont megváltozott a játék. A Fradi visszatért az eredeti 4-4-2-jéhez, viszont talán az eddiginél intenzívebb letámadásba kezdett. A kivitelezésben problémák adódtak. Egyfelől az, hogy nem minden esetben sikerült a labdaszerzés. Ilyenkor szembesültek a másik problémával: két részre szakadt a csapat. A hátvédsor kivételével szinte minden játékos előrement, és így a középpálya és a védelem között óriási terület nyílt. Az Újpest ezt többször is ki tudta használni. Először a 49. percben, amikor egy szép labdakihozatal után 4-en mentek 3 védőre. Ekkor sikerült lövésig is jutni, de Mateos blokkolta. A másik nagy helyzet a 62. percben alakult ki, amikor gyors labdajáratás után Antón lőtt – mellé. Itt fantasztikusan használták ki a vonalak között nyíló területeket az újpesti támadók.

A Fradi nagyon dicséretes módon nem az próbálta őrizni az egygólos előnyt, annak ellenére, hogy a letámadásukkal néha nagyobb bajba keverték magukat, mint az ellenfelet. De végül ez a döntés is jónak bizonyult, hiszen egy középpályán megszerzett labdából szöglethez jutott a Fradi, amit egy újabb védelmi hibának köszönhetően ki is használtak.

3-1 után már leült a játék. A Fradi saját térfelére húzódott, már csak Jenner és Somalia indításával próbálkoztak. Az Újpest pedig nem tudott több helyzetet kialakítani, és mintha fejben már fel is adták volna az egészet.

Konklúzió

Összességében megérdemelt Fradi-győzelem született. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy ennek érdekében óriási kockázatokat vállaltak. Az Újpest 3-4 nagy helyzetet hagyott kihasználatlanul.

Érdekes módon a Fradi nem a nagy helyzeteiből talált be, a góljaikat mind beadások után szerezték. Ehhez nagy szükség volt a gyenge, és összhangot nélkülőző lila-fehér védelemre.

A második félidőben a Fradi nem az eredmény tartására játszott, amivel többször is veszélybe sodorták magukat, de gyakorlatilag minden helyzetből ők jöttek ki jobban.

Mindkét csapat védekezése javításra szorul. Moniz nem engedheti meg magának, hogy minden meccsen 6 emberrel védekezzen. Az Újpestnél a probléma a védelem közepén volt – kommunikációs és helyezkedési hibák sokasága. Említést kell tenni a letámadásról, amelyet mind a két csapat alkalmazott (de főleg az FTC). Egyelőre egészen kaotikus módon hajtották végre. Nincs összhang a játékosok között, mintha mindenki a saját feje után menne. 1-2 játékos támadja a labdát, a többiek pedig várják, hogy az mikor kerül az ő közelükbe, hogy aztán ők is megtámadhassák — ahelyett, hogy pl. a passzsávokat zárnák le. Ezen javítani kell, hiszen ha nem működik olajozottan, akkor az egész presszing kontraproduktívvá válik, mint ahogy ezen a meccsen is több helyzetnél láthattuk ezt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s