Home

kezdésA Mezőkövesd meglepő módon azon kevés nb1-es csapatok egyike, amelyek tudatos focit játszanak. Persze ez nem jelenti azt, hogy rögtön világverő csapattá válnak, hiszen a játékosok képességei határozzák meg a játék minőségét. És pontosan ez az, amely egyelőre megakasztja Véber György elképzeléseit. Viszont ezen gyorsan javíthatnak, hiszen az alapjáték, a keretrendszer megvan, innen sokkal könnyebb a fejlődés.

A Honvédnél ezzel szemben problémák nagyobb vannak. Magasan védekeznek, ennek ellenére a hátsó sor sokszor elég esetleges és szervezetlen. A támadójátékuk pedig meglehtősen egysíkú: hosszú labdákkal próbálnak a széleken a védelem mögé kerülni, és onnan beadni a labdát, vagy pedig hosszú indítással kiugratni a középcsatárt.

Formációk

A Honvéd 4-3-3-ban kezdett. A szélső támadók középre mozogva nyitották a területet a felfutó szélső hátvédeknek, illetve a mögöttük játszó  középpályásoknak. Testardit sokat játszott hátrafelé, így teret adva a behúzódó Vernesnek és Vécseinek.

A mezőkövesdi formáció 4-4-2/4-2-3-1. Legalábbis az első fél órában. Menougong középcsatárként gyakran mozgott a középpálya felé is, ilyenkor a mögötte játszó Bognár ment előbbre. False 9, false 10? Farkas és Pilibaitis indították középről a támadásokat, és csakúgy, mint a Honvédnél, a szélső hátvédek itt is aktívan csatlakoztak az akciókhoz.

A Honvéd kezd aktívabban

A meccs elején a Honvéd akarata érvényesült. Többször sikerült a szélen a védők mögé kerülni, vagy esetleg üres embert megjátszani. A Mezőkövesd a játék kezdetén gondban volt a középpályás védekezéssel. Kiss és Harsányi nem igazán segített be oldalt, és a középen játszó Farkas és Pilibaitis is sokszor túl nagy területet hagytak maguk mögött. A hátsó négyes így többször is kiszolgátatva érezhette magát. Az 5. percben a középre szorított védelem nem tudott tisztázni, és így Nagy tiszta lövőhelyzethez jutott a 16-os sarkánál. Harsányi, akinek ott kellett volna helyezkednie, kb. 30 m-ről nézte az akciót. A 12. percben Testardi került helyzetbe az eltolódott, és hiányos védősor mellett. Hegedűsnek kellett a középpályára kitámadnia, mert Farkas és Pilibaitis túl messze voltak, így alakult ki a helyzet. A 23. percben szintén a védelem rossz helyezkedése miatt a mélységből érkező Diarra lőhetett kapura. Ezen kívül voltak még beadások és kiugratások, de ezeket Szántai hárította. A kapus sokszor söprögetőként is jászott, és nem is csinálta rosszul.

A Honvéd nem csak támadásban mutatott viszonylag jó teljesítményt, hanem letámadásban is. Ezzel nagyon megnehezítették a Kövesd dolgát. Ilyen nyomás alatt látszott igazán a Kövesden, hogy nem labdazsonglőrök vannak a csapatban, és hogy egyelőre nem ösztönös a játékuk.

honvéd-mezőkövesd-01_33

Jellemző kép a meccs első harmadából. Testardi a középső védőket támadja, a két szélső támadó a szélső védőket, míg az előrehúzódó Diarra és Nagy Farkast és Pilibaitist nyúzza.

Mezőkövesdi támadójáték

A Kövesd helycserés támadásokkal próbálkozott, amelyben a kulcsmozzanatok a lyukra futás és a réspassz. A Honvéd nem könnyítette meg a dolgukat, a hátulról való labdakihozatalok nem nagyon sikerültek, viszont néhány ígéretes csapatmozgást így is megfigyelhettünk. Pl. az előző kép folytatása, amelyből most ugyan nem tudtak támadást indítani, de lehetőség lett volna rá, és a jövőben ebben még bőven fejlődhetnek.

honvéd-mezőkövesd-01_36

Szántaitól indul az akció. A labda még nem ért célba, de máris három játékos helyezkedik támogatójátékra.

honvéd-mezőkövesd-01_38

Farkas játszotta magát tisztára, és passzol tovább az üres Búránynak.

honvéd-mezőkövesd-01_40

Búrány elindul a labdával, közben Kiss tisztázza magát a vonal felé. Érdemes megfigyelni, hogy Honvéd játékosai eddig mindenhova későn értek oda.

honvéd-mezőkövesd-01_42

Kiss magára húzta Alcibiadét, és már indul is az üres területre. Menougong hátrafelé segít, miközben Farkas érkezik mélységből. Ismét 3 játékos mozog egyszerre, miközben a labda még úton van.
A tökéletes megoldás az lett volna, ha Menougong megjátssza Kisst.

honvéd-mezőkövesd-01_44

Menougong inkább hátrafelé passzol a lendületből érkező Farkasnak. Bognár, amikor ezt észreveszi, rögtön indul a védők mögé. Monugong passza azonban pontatlan lett, és így megakadt a játék.

Egy technikai hiba vetett véget az akciónak. Illetve Menougong nem tudta, hogy Kiss beindult a szélen. Mindkét hiba idővel kiküszöbölhető, különösen úgy, hogy ezt a stílust gyakorolják minden edzésen és mérkőzésen.

Még néhány kép:

honvéd-mezőkövesd-17_51

Bognár-Menougong helycsere, lyukas védősor. Ebből, mondjuk, les lett.

honvéd-mezőkövesd-78_06

Épphogy ráfér a képre a szituáció. Egy Balajti-Harsányi helycsere. Balajtit követte King, az ő helyére ment be Harsányi.

honvéd-mezőkövesd-89_27

Szétesett kispesti védelem.

A Mezőkövesdnek tehát voltak biztazó megmozudlásaik, azonban az erős kispesti nyomás alatt nem tudtak mindig így játszani, és sokszor inkább hosszú ívelésekkel próbálkoztak. A saját dolgukat is nehezítették azzal, hogy a 4-4-2-es felállásukban nagyon messze voltak egymástól a társak. Emiatt hosszabb passzokra kényszerültek, ami még jobban lassította a játékok. És ehhez még hozzájönnek az elején említett védelmi nehézségek is.

Véber György a 28. percben unta meg a dolgot, és változtatott.

Formációváltás a Kövesdnél

formáció2

A 28. perctől

Véber átállította a csapatot egy másfajta 4-4-2-re. A középpályán rombusz. Az új felállás a védekezést határozottan javította, hiszen a továbbiakban a Kispest csak pontrúgásokból tudott igazán veszélyes lenni. Farkas közvetlenül a védelem előtt játszott, így Testardinak már jóval kevesebb hely maradt. Kiss és Pilibaitis pedig egyes szituációkban a hátvédsor széléig hátrált, gyakorlatilag egy ötösláncot alkotva. Tulajdonképpen nem tudom, hogy a meccs elején miért nem tudták ugyanezt játszani – talán nem is tervezték. Mindenesetre a váltás után látványos volt a javulás. Az is segített, hogy Búrány és Gévay már nem hagyta el nagyon a védősort — úgy tűnik, Véber tanult az Újpest elleni fiaskóból, amikor a lilák az üresen hagyott széleken kontrázták szét őket.

A gólt 1 perccel az alakzatváltás után szerezte a Mezőkövesd. Véleményem szerint ebben nem volt szerepe az új formációnak. A kispesti védelem teljesen elszórtan helyezkedett: pl. Lovric és Alcibiade a félpályán…

A vezetés megszerzése után úgy tűnt, hogy inkább az eredmény tartására törekednek a vendégek, és a támadást inkább kontrákból oldják meg. Talán részben ez az elgondolás is lehetett az oka a védelem hirtelen javulásának.

A mérkőzés további része

A Honvéd támadásai teljesen kilátástalanok voltak, miután nem találtak módot arra, hogy a védelem mögé kerüljenek, és csak beadásokig, szögletekig jutottak. Rossi a második félidőben 4-2-3-1-re állította át a csapatát, de ez a játék képén szemernyit sem változtatott.

Az 59. percben a Mezőkövesd egy újabb lyukrafutásos támadás után megszerezte a második gólt is, ezután pedig végleg eldőlt a meccs. A Kispest kilátástalan játékot mutatott, a Mezőkövesd pedig hátul stabilan állt, kontrából pedig néhányszor veszélyeztetett, de összességében nagyon leült az amúgy sem túl tempós meccs.

Konklúzió

A Honvéd jól kezdte a meccset, voltak gólszerzési lehetőségeik is. A támadásaik működtek, amíg találtak maguknak területet a védelem mellett/mögött. A Mezőkövesd ellenben azt is tudta, hogy hogyan csináljon magának területet, és több ígéretes támadást is vezettek ilyen módon. Véber a vezetés megszerzése után módszeresen elrontotta a Kispest játékát, ugyanakkor a saját támadójátékuk ennek nem látta nagy kárát. Így növelni is tudták az előnyüket.

A Mezőkövesd játéka számomra nagyon szimpatikus, annak ellenére, hogy azért bőven van mit javítaniuk – pontosabb passzok, gyorsabb, ösztönszerű támadásszövés. A jövőben több figyelmet szentelek a játékuknak, és kíváncsian várom, hogy mennyit tudnak fejlődni.

Reklámok

One thought on “Honvéd 0 – 2 Mezőkövesd

  1. Visszajelzés: Videoton 1 – 0 Mezőkövesd | kontrapresszing

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s