Home
Kezdőcsapatok.

Kezdőcsapatok. 

Az Újpest múlt héten rendesen bedarálta a Mezőkövesdet, a Diósgyőr pedig megszerezte idei első győzelmét, úgyhogy mindkét csapat bízhatott abban, hogy jó formában kezdi ezt a mérkőzést.

Az Újpest múlt heti 6–1-es győzelménél a kulcs a kontratámadás volt. A Meződkövesd a 4-1-3-2-es felállásában nem tudott megfelelően védekezni a széleken, és így Simon valósággal magáénak tudhatta az egész bal oldalt. Beadásokat és lövéseket is láthattunk tőle, amikhez a szétesett védelem csak asszisztálni tudott.

A Diósgyőrt idén először láttam játszani, és nem tudom, hogy milyen játékrendszereket próbáltak az előző fordulókban. Most viszont a Mezőkövesdhez hasonlóan 4-1-3-2-ben álltak fel. Kíváncsian vártam, hogy vajon megismétlődik-e a múlt heti mérkőzés, vagy esetleg a DVTK be tud mutatni valami hatékonyabb védekezést.

Az első fél óra

Az meccs elején úgy nézett ki, hogy az Újpest tényleg meg tudja ismételni a múlt heti játékát, köszönhetően annak, hogy a Diósgyőr nem zárta le megfelelően a széleket, különösen Simon oldalán.

A diósgyőri támadások során kezdetben Vági és Takács is felzárkózott a támadósorhoz, ezzel nyitott területet hagyva maguk mögött. És ez nemcsak a támadások, hanem a letámadások alkalmával is így volt. Simon folyamatosan próbált Vági mögé helyezkedni.

Az első lehetőség a 4. percben adódott, amikor Vági kb. 3 méternyit kirelépett a védőláncból a labdát támadva. A labdaszerzés nem sikerült, Kabát pedig ki tudta ugratni a leshatárról induló Simont. Végül Husicnak kellett menteni a gólvonalról.

A 16. percben ismét kiugratták Simont egy mélyről indított labdával. Valahogy ki tudott bújni Vági és Vadász között, és sikerült kapura lőnie.

Az Újpest játéka tehát ezúttal is Simon kiugratásáról szólt. Az elképzelés működött is addig, amíg a Diósgyőr át nem rendeződött egy kicsit.

A Diósgyőr beszáll a meccsbe

(Az már rögtön az elején egyértelmű volt, hogy a Diósgyőr nem tudja, hogy mit csináljon a labdával. Ha hátulról kellett kihozni, annak általában előreívelés lett a vége. Ha pedig a középpályán szerezték meg a labdát, akkor pedig beadásra játszottak. Ezért különösen érthető, hogy miért védekeztek nagyon keményen a középpályán.)

Az újpesti rohamok után Vági többet nem merészkedett előre. Emiatt Takács is hátrébb játszott. Ezzel a változással Abdouraman is jól járt, mert nagyobb területen tudott játszani, és nem kellett mindig a jobb szél felé besegítenie a védekezésben. Kádár dolga is könnyebb lett, mert így már nem egyedül neki kellett Kabátra figyelnie.

Simonnak ettől kezdve nem jutott terület, az Újpest egydimenziós játéka pedig meghalt.

Abdouraman felszabadulása után már be tudott segíteni a középpályás letámadásban. Az első gól előtt háromszor egymás után szerzett labdát, mielőtt középre adott volna.

Viszont azzal, hogy a jobb oldal hátrébb húzódott, a támadások szinte kizárólag a bal oldalon futottak. Tshibuabuának így hátrébb kellett húzódnia, és az Újpest viszonylag könnyen tudott védekezni.

A folytatásban

A Diósgyőr folytatta a középpályás letámadást. Vasiljevic és Balogh így csak pillanatokra tudták a labdát birtokolni, és nem tudták jól megjátszani azt. Kabát sokszor próbált a visszalépni a középpályára, azonban mindig tapadt rá egy hátvéd.

A Diósgyőr a továbbiakban szinte csak hosszú indításokkal próbálkozott. És még így is sikerült több alkalommal helyzetig jutniuk. Az újpesti hátvédek sokszor próbálkoztak a lescsapdával, azonban ez két alkalommal is csődöt mondott.

A Diósgyőr a meccs végén 4-2-3-1-re váltott, de a játékukon ez nem változtatott. Az Újpestnél is voltak cserék, de a 4-4-2 maradt.

Konklúzió

Az Újpest egyetlen célja az volt, hogy Simont a védők mögé játsszák, és így jussanak lövésekhez és beadásokhoz. Az első fél órában ez többször is sikerült, azonban a Diósgyőr orvosolta ezt a problémát.

A Diósgyőr támadójátéka egészen esetleges volt. A középpályán való letámadásukkal viszont megnyerték a meccset. A rombuszos rendszer jól támogatta ezt a fajta védekezést, mert kis méretű háromszögekbe tudtak helyezkedni a játékosok, és így a labdás támadót három oldalról kerítették be. Ezzel kivették a játékból az Újpest középpályáját, és bónuszként még egy gólt is hozott nekik ez a taktika.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s