Home

lineups

Pintér Attila szerint, ha az ETO tudja a saját játékát játsszani, akkor nem lesz gond. Ahhoz, hogy egy csapat tudja a saját játékát játsszani, kell egy nagyon fontos dolog: hogy egyáltalán legyen saját játéka.

A Győrnek jól láthatóan nincs, és a többi magyar csapatéhoz hasonló focit játszanak. Az, hogy nagy előnnyel nyerték a bajnokságot, talán a játékoskeret minőségének köszönhető.

Ez a meccs semmilyen meglepetéssel nem szolgált. Megszoktuk már, és jól tudjuk, hogy milyen a hasonló szintű mérkőzések képe. A magyar csapat alárendeli magát az ellenfél stílusának, próbálják elkerülni az elkerülhetetlent, és reménykednek, hogy egy előrevágott labda után talán még egy gólt is sikerül szerezni.

A Maccabi remek focit játszott. Meglátszik a csapat stílusán a korábbi Barcelona-ifiedző, Óscar García keze nyoma. Ehhez a játékhoz Paulo Sousa is bizonyára hozzá fogja tenni a magáét.

Sajnos arról kell beszélni, hogy miként irányította a meccset a Maccabi, és hogy a Győr ezt hogy nem tudta megakadályozni. Jobb lenne fordítva, de sajnos egyelőre nem úgy fest a magyar foci helyzete.

A Maccabi-stílus

A bevezetőben már említettem a Barcelona-filozófia hatását. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Maccabi lenne az izraeli Barcelona, de a játékkoncepciójukban tagadhatatlanul vannak hasonlóságok. Ami azt illeti, mondhatnánk azt is, hogy a Maccabi stílusa a dunamenti iskolából fakad. Kicsit szomorú, hogy rövid időn belül, Kuvait után, egy újabb ázsiai csapat tart nekünk “bemutatót”.

Röviden összefoglalva a főbb jellemzők:

  • gyors támadójáték sok mozgással és helycserével
  • 1:1 elleni szituációk támadásban
  • agresszív presszing a középső- és a támadóharmadban

A felállásokat mutató ábrán próbáltam szemléltetni a játékosok mozgását. Látható, hogy Prica nem klasszikus centerként játszik a leshatáron cápázva, hanem folyamatosan visszalép a védő- és a középpályássor közé. A visszamozgása nyomán keletkező üres területre általában Yitzhaki lépett be a szélről. Az ő helyét pedig vagy a felfutó Yeini, vagy a kimozgó Radi vette át.

Védekezésben magasan álló védősorral álltak fel, a középpályán pedig mindig a labdát támadták, 2-3-an megcsapdázva a labdát vivő győrit. Ennek következtében az ETO többnyire a szélekre kényszerült, vagy előrevágott labdákra, vagy hazaadásokra. A helyzetet csak nehezítette, hogy a győri játékosok gyakorlatilag egyáltalán nem mozogtak támadásban. A leggyakoribb mozgás a védősor mögé való beindulás volt, de ezekből nem alakultak ki gól-, csak leshelyzetek. Nagyon jellemző a magyar játékosokra (még a válogatottban is), hogy soha nem mozognak a labda felé. Érthetetlen.

Mit lépett az ETO?

Ebben a pontban talán csak az ETO védekezéséről van értelme beszélni, mivel támadójáték gyakorlatilag nem volt.

Legelöl Koltai és Strestik voltak a belső védők és a középpályások között. Nem tudni, hogy mit akartak ezzel elérni. Nem valószínű, hogy labdákat akartak szerezni, mert a labdát egyszer sem támadták. Elképzelető, hosszú passzokra akarták kényszeríteni a zsidókat. Ez viszont nem sikerült, hiszen könnyedén körbepasszolták őket.

Számomra a legmegdöbbentőbb taktikai elem az volt, hogy Strestik végig szoros emberfogás alatt tartotta Albermant. Mi értelme volt ennek? Az igaz, hogy a védők gyakran nem tudták megjátszani Albermant, de ezekben az esetekben Zahavi hátrakocogott, és segített megoldani a helyzetet.

strestik1

Zahavi (labdás) itt hátrajött segíteni. Strestik a válla felett szemmel tartja Albermant. Hogy Koltai mit csinál ott, azt nem tudnám megmondani.

strestik2

Zahavinak 4(!!!) másodperc gondolkodási idő jutott. Koltai és Kink elindultak felé, de a képen látható pontban megálltak. Miért?
Strestik, ha már ő van legközelebb, megpróbál labdát szerezni. Alberman így máris kiszabadult.

strestik3

Alberman egyet jobbra lép, és máris megjátszható lesz. Koltai és Kink tisztes távolságból nézték a műsort. Ha 3-an nekirontottak volna Zahavinak, talán meglett vona a labda, de rosszabb helyzetbe semmiképp nem kerültek volna, mint így.

Ez az ún. letámadás tehát teljesen haszontalan volt. Főleg úgy, hogy a győri védekező középpályások 15-25 méterrel hátrébb álltak. Röviden összefoglalva: nem sikerült kivenni a játékból Albermant, akinek ráadásul óriási terület is jutott.

letámadás

Sokkal szerencsésebb lett volna, ha az ETO jobban betömörül, és az egész csapat Albermannal szemben áll fel. Ennek így nem sok értelme volt.

A hátsó sorok így már eleve rossz helyzetből indultak, de még ezt is sikerült fokozni. Prica a hátrafelé való mozgásával hülyét csinált a belső védőkből. A szélső védők általában segítség nélkül maradtak. Hatalmas káosz volt a védelemben.

liptákwtf

Lipták követi Pricát a középpályára. Miért kellett ez? Ott volt Kamber. Így gyakorlatilag Kamber és Lipták helyet cseréltek. Miért kell ilyet csinálni?

lipták2

Lipták elszalad, Kamber próbálja menteni a helyzetet.

takácswtf

Itt Takács játssza el ugyanazt.

Helycsere:

mozgás

Prica megint hátrafelé fut.

mozgás2

Lipták észreveszi ezt. Eközben Zahavi már megy is Prica helyére.

mozgás3

Megint Kamber fut hátra a támadóval. Közben figyeljük meg az “agresszív” győri védekezést.

Egészen megdöbbentem azon, hogy az ETO védekezése gyakorlatilag teljesen megegyezik azzal, amit a Haladás is játszik. Lehet, hogy Artner és Pintér ugyanott tanulták a focit? Amíg ilyen nevetséges, ósdi védekezéssel meg lehet nyerni a magyar bajnokságot, nem sok jóra számíthatunk. Elképesztő, hogy a magyar bajnokcsapat edzője ennyit tud felmutatni.

Reklámok

2 thoughts on “Győri ETO 0 – 2 Maccabi Tel Aviv

  1. Visszajelzés: kontrapresszing

  2. Visszajelzés: A magyar válogatott Pintér Attilával | kontrapresszing

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s