Home

Szokatlan rendszerrel kezdtük a mérkőzést, amit a Pápa könnyedén semlegesített. A felállás a védekezést is felborította, így hátránnyal zártuk az első félidőt. A második játékrészt cserével és szerkezetváltással kezdtük, és egy 20 perces intenzív játékkal sikerült egyenlíteni, és ziccerekig jutni. A hátralévő időben káosz volt a pályán, de végül egy tizenegyessel meg tudtuk nyerni a mérkőzést.

lineup

A Pápa a klasszikus 4-2-3-1-et hozta. Griffiths volt a csatár, ám gyakran visszalépett a középpálya felé, mögötte pedig Maric játszott. A másik két támadó Quintero és Arsic többször helyet cseréltek. A két stopper, Szabó és Tajthy inkább a védekezésben vettek részt.

Simon szerepe

Simon Ádám egyedüli védekező középpályásként való szerepeltetésével Artner valószínűleg támadóbb szellemű csapatot próbált összerakni. Az elképzelés az lehetett, hogy Simon hátul marad biztosítani, amíg Tóth és Schimmer odafent támadnak, és ha úgy hozza a helyzet, akkor Maricot próbálja semlegesíteni.

Támadásban a labdakihozatalban és a támadások indításában kellett részt vennie. Egyedüli összekötőként a védelem és a középpálya között nagyon fontos feladat volt a jó passzok kiosztása. A statisztika alapján ezt meg is tette: 55 sikeres passzával ő volt a meccs legjobbja e tekintetben. Azonban láthattuk, hogy ennek ellenére valami nem volt rendben, hiszen az első félidőben gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem okoztunk. Nem is csoda, hiszen az 55 passz jelentős része a hátvédeknek ment, köszönhetően a pápai csatárpresszingnek.

Pápai presszing

A labdakihozatalainknál a pápaiak elég erős presszinget folytattak a csatársorban és a középpályán, amivel gyakorlatilag teljesen tönkretették a játékunkat.

Elöl Maric és a hátravont Griffiths csinálta a letámadást. A kapust ritkán támadták meg, nála amúgy is keveset volt a labda. Inkább a két belső védőnket próbálták nyomni, valamint megakadályozni, hogy Simonhoz juttassák a labdát. Ennek köszönhetően kénytelenek voltak vagy a szélekre passzolni Tóthnak és Schimmernek, vagy előrebikázni a labdát az alacsony támadóink felé, ami nyilván halva született gondolat. Guzmics időnként ügyesen kihozta a labdát a középpályára, de a pápai középpályán már elhaltak ezek az akciók.

Quintero és Arsic mélyen hátrahúzódtak, így a szélen való áthaladást eléggé megnehezítették. A pápaiak két négyesláncot húztak a saját térfelükön, és nagyon ügyeltek arra, hogy a lehető legszűkebb területet hagyják a kettő között. Ezzel Radót sikeresen ki is vették a játékból, hiszen így nem tudta elmozgatni a  védőket, mert nem volt hely, ahova mozoghatott volna. Más választás nem lévén, inkább a védők mögötti viszonylag nagy területre próbált befutni, itt viszont folyamatosan lesre állították.

Védekezési nehézségek

Miután a támadási kísérleteink nagy része labdavesztéssel zárult, hátul nagy bajba kerültünk. A szélsővédőink, de főleg Tóth messze előrehúzódtak, így mögöttük óriási területek nyíltak a pápai támadók számára. Schimmer azért általában nem merészkedett annyira előre, így többnyire vissza tudott érni a helyére, de Tóth Péter rendszeresen le volt maradva.

A helyzetet az is nehezítette, hogy Simon egyedül maradt a középpálya hátsó részén, és közben a pálya szélén lévő területeket is védenie kellett. Ez nyilván nem sikerülhetett, kaptunk is belőle egy gólt. Kaphattunk volna többet is, de Gőcze remekül védett.

5perc

Az első intő jel. Tóth Péter nem fért rá erre a képre. Simonnak kell kimennie a helyére. De akkor ki marad középen? Sajnos senki. Szakály még csak most érkezik vissza.

5perc2

Bejut a labda középre, ahol még mindig óriási a hely. Szakály nem támadta meg a labdás embert, hanem tovább kocogott. Ezért Guzmics és Schimmer ugranak ki. Ezzel területet engedtek át egy másik helyen, de szerencsére nem használták ki a támadók, inkább a lövést választották. Gőczének így is kapaszkodnia kellett.

Maric és Griffiths általában jól használták ki, hogy Simon egyedül van, mert így a mozgásukkal gyakran kihúzták Guzmicsot vagy Devecserit. Az előző helyzetben is jól “lyukasztották” ki a védelmet, de a gólnál már ki is használták.

deve

Devecseri szorosan követi Griffithset. Jobb lett volna Simonnak hagyni. Griffiths tovább passzol Maricnak. Devecseri kirohanása miatt Guzmicsnak egyszerre kell figyelnie az üresen maradt területre és a támadó Maricra.

guzmics

Végül ő is kénytelen kilépni. Ezzel Schimmer találja magát hasonló helyzetben, hiszen neki is két dologra kellene figyelnie. Quintero simán befut az üres területre.

schimmer

Látható, hogy Schimmer Guzmics helyén van. Elkelt volna itt még egy védő.

Ezeknél a szituációknál látszik, hogy a védekezésünk működésképtelen, ha nincs előtte megfelelő középpálya. Szakály és Nagy Gábor láthatóan nem voltak tisztában azzal, hogy védekezésben hol helyezkedjenek. A csapat nem tudott támadásból védekezésbe váltani, óriási volt a fejetlenség.

Második félidő, csere

Az előbbi gondolatok tükrében nem meglepő, hogy Artner betett egy középpályást Simon mellé. A teljesen súlytalan Szakály helyére Ugrai jött. Radó így a csatár mögé került, és Nagy Gábor lett Simon párja.

lineup2

Ennek a változtatásnak több pozitív hozadéka volt:

  • a védelem előtt megerősödött a középpálya, így többé nem fordultak elő a fentiekhez hasonló helyzetek
  • a pápai csatárok letámadása eredménytelenné vált, Nagy és Simon ketten már ki tudták hozni középen a labdákat
  • a pápai középpályássor nem tudott mélyen hátrahúzódni, ki kellett jönniük a labdát hozó játékosainkra (általában Nagy), akiknek még így is sok gondolkodási idő jutott
  • a vonalaik így szétváltak, köztük nagyobb terület nyílt, ami ideális volt az amúgy is hátrébb kerülő Radónak, aki így már tudta manipulálni az Ugrai és közte megosztott figyelmű védősort
taaamadas

Simon és Nagy a középpályássort bontják, Radó pedig elmozgat egy belső védőt, ezzel helyet csinálva Ugrainak, aki félig látszik.

kalasz

A védelem Radó mozgása miatt annyira eltolódott, hogy Kalász teljesen üresen maradt.

Azzal, hogy a pápai vonalak között nagy terület nyílt, lehetőség volt a széleken 2:1-es létszámfölényes szituációkat kialakítani. A gól előtt Schimmer és Gyurján kombinált Présinger mellett, és sikerült tiszta beadáshoz jutni. Középen Radó ezúttal is lekötött egy védőt, és Nagy Gábor is jól helyezkedett. Kalász így megint üresen találta magát, de most eredményes is volt.

tulero

A harmadik nagy helyzet is hasonlóan nézett ki, ahol szintén kulcsfontosságú volt Radó helyezkedése. Sajnos Kalász kihagyta.

Kovács “fodballozni jöttünk” László a középpályán erősített. Két cserét követően valami 4-3-2-1-nek kinéző erősen aszimmetrikus alakzatban játszottak, mindenesetre sikerült a vonalak közti területet leszűkíteniük. Iszlai beállásával mi átálltunk a standard rendszerünkre.

A pápaiak sok emberrel támadtak, a védősoruk magasan helyezkedett. A mögéjük belőtt labdákból tudtunk néhány kontrát vezetni, köztük egy különösen veszélyeset, ahol Radó lövését védte Szűcs.

A hátralévő időben egészen kaotikus volt a játék, nem alakult ki az eddigiekhez hasonlóan jól kivehető mintázat. A káoszból végül egy tizenegyessel jöttünk ki, de a mérkőzést hamarabb is eldönthettük volna.

Koklúzió

Az első félidőben új felállással próbálkoztunk, de a támadásainkat a pápai csatárok csírájukban elfojtották. A középpályán kevés védekező játékosunk volt, illetve a felfutó szélsővédők többször elöl ragadtak, amikor hátul szükség lett volna rájuk. Ezeket a hibákat kihasználva az első félidőt a Lombard nyerte. A második félidei cserével fordult a kocka. Rövid időn belül sikerült az egyenlítés, de a fordítás is összejöhetett volna. A mérkőzést végül egy tizenegyessel sikerült megnyerni.

Reklámok

One thought on “Haladás 2-1 Lombard Pápa

  1. köszi, hogy megírtad ezt is.

    érdekes volt. Sokan szidják Iszlait, de szerintem meghatározó játékos ebben a rendszerben. persze lehetne gyorsabb, de sokat mozog, nem vállalja a kockázatos passzokat (az nem az ő dolga), jól forgat, mindig kéri a labdát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s