Home

Artner a Ferencváros elleni meccshez képest váltott a szokásos 4-2-3-1-es felállásra. Hosszú kihagyás után újra pályára lépett Ugrai Roland, így Radó ezúttal a 10-es pozíción játszott. A középpálya hátsó részére Iszlai mellé bekerült Kalász.

A Videoton hasonló felállásban játszott, így ez a meccs is bizonyította, hogy a formáció önmagában nem jelent sokat. Jóval nagyobb szerepe van a játékstílusnak.

lineup

Haladás-védekezés

A hátvédsor ezúttal is elég stabil volt annak ellenére, hogy viszonylag magasan húzták meg a vonalat. Ennek a meccs elején látta majdnem kárát a csapat, de akkor Rózsa meg tudta állítani Nikolicot.

A védekezési problémák a pálya felsőbb részein voltak észlelhetők. Tulajdonképpen nehéz megmondani, hogy miként akartunk elöl védekezni. A meccs elején Ugrai még Mitroviccsal szemben helyezkedett, a csapat pedig tartotta a 4-2-3-1-es formát. Ilyenkor a Videoton számára maradtak a hosszú indítások, amelyekből azonban nem alakultak ki veszélyes helyzetek. A védekezés ezen módja tehát jól működött. A nagy hátrány, hogy a támadóknak mélyen vissza kellett húzódniuk, és így a támadások indítása nehéz.

Hogy ezt a problémát kiküszöbölje a csapat, időről időre letámadással próbálkoztak. Eleinte ez labdavesztések után fordult elő (ilyenkor néha egy enyhe kontrapresszing is tapasztalható volt a játékunkban), később viszont már a Videoton kirúgás utáni labdakihozatalainál is. Ez viszont egyáltalán nem működött. A játékosok helyezkedése egészen ad hoc módon történt. Ugrai rendszerint valamelyik belső védő elé állt. Mellé Radó vagy Nagy csatlakozott, szembe a másik belső védővel, vagyis ilyenkor kb. 4-4-2-ben védekezett a csapat. Ennek a letámadásnak a célja az lenne, hogy hosszú vagy kockázatos passzokat kényszerítsenek ki azáltal, hogy lezárják a hátvédek és a mélységi középpályások közti területet. Ez azonban egyáltalán nem sikerült, hiszen Mitrovic gyakorlatilag folyamatosan megjátszható volt, de általában Gomes is elérhető helyen volt. Ez az egész tehát nem vált a csapat előnyére, éppen ellenkezőleg. Mitrovicnak rengeteg helye és ideje volt, hogy egyszerű passzokkal támadásba dobja a csapatot, vagy elinduljon a labdával. A középpályán 3:2-es emberelőny alakult ki a Videoton javára. Mitrovic megállítására Kalásznak kellett előrébb mennie, ez viszont azt jelentette, hogy Kovács mögött óriási terület nyílt a vonalak között, és ő ezt ki is használta. Hátralépett a labdáért, amit aztán lendületből vezethetett a védősorra. A gólt is így szerezték, de a legveszélyesebb helyzeteik is hasonló szituációkból alakultak ki. Kovács pozíciós játéka nagyon érett volt, Radó játékából ezt hiányolom.

Támadások

A támadásainkban többnyire a felső négy játékos vett részt. Az első félidőben Iszlai és Kalász nem igazán segítették a támadójátékot. A széleken Schimmer és Tóth csatlakoztak az akciókhoz.

A Videoton a pálya közepén próbálta vezetni a támadásait, mi ezzel szemben a széleken próbálkoztunk. Ahogy már említettem, Radó nem húzódott vissza a középpályára, mint Kovács, hanem inkább Ugrai mellé csatlakozott, vagy pedig valamelyik oldalvonalhoz ment ki. Ilyenkor többször helyet is cserélt Naggyal, de mindenképpen feltűnő volt, hogy a széleket próbáljuk elfoglalni.

Az ígéretes szituációk akkor alakultak ki, amikor a szélsővédők is előrementek, és Radó vagy Ugrai is oldalt helyezkedtek (időnként Kalász is feltűnt). Ilyenkor sikerült emberelőnyt kialakítani, és több jó beadásig is eljutni. Így sikerült helyzetbe hozni Ugrait a félidő végén, vagy éppen Radót több alkalommal (ő viszont nagyon formán kívül van).

Csere, második félidő

Nem volt kérdéses, hogy Kalászt le kell hozni. Gyakran helyezkedett rosszul támadásban és védekezésben is. Persze a védekezési hibáit sokszor a társak rossz helyezkedése kényszerítette ki. Nagyobb baj, hogy a támadások során, különösen a labdakihozataloknál megjátszhatatlan volt, mert túlságosan előrehúzódott.

Simonnal egy új passzolási opció jelent meg a pályán. Nem volt szükség indokolatlan hosszú labdákra. És azzal, hogy szorosan mellette játszott, Iszlai is felszabadult valamennyire. Hogy ez miért nem jelentett végül nagy javulást, annak több oka van. Egyfelől Radó még mindig nagyon magasan játszott, a jelenléte hiányzott a középpályáról. A másik ok pedig a Videoton védekezése.

Velünk ellentétben ők elég konzisztens módon védekeztek, és irigylésre méltó presszinget mutattak. 4-4-2-ben (vagy éppen 4-4-2-0-ban) védekezve Kovács és Nikolic legelöl elzárta az utat a pálya közepére. Mitrovic és Gomes pedig a szélsőknek segítettek be, ha úgy kívánta a helyzet. Ezzel a játék vissza is tért az eddigi mintázathoz. Maradtak a szélek.

Videoton-cserék

A Gyurcsó-Juhász-cserével a formáció is változott. 4-3-3-ra váltott a Videoton. A középső hármasban hátul Vinicius, előtte pedig Mitrovic és Gomes játszott. Ezzel Simon és Iszali még nehezebb helyzetbe került, a Videoton védekezése pedig rugalmasabbá vált. Innentől kezdve az egyetlen lehetőségünk egy bal oldalon vezetett gyors kontra után alakult ki. (Nagy Gábor lövése Radó visszatett labdája után).

Végjáték

A további cserék nem hoztak változást a játékba, csak frissítést jelentettek.

lineup2

Konklúzió

Az első félidőben nem próbáltuk hátulról építeni a támadásokat, a második félidőben pedig nem tudtuk. A Videoton elöl nagyon jól védekezett, ezen kívül kihasználták a letámadásban elkövetett hibáinkat. Ez elég volt a győzelemhez. Nem kockáztattak sokat, és megelégedtek az egygólos előnnyel.

Kevés helyzetet alakítottunk ki, azok nagy részét beadások után. Nincs minőségi csatárunk, nincsenek mindőségi szélsővédőink, Radó a 10-esként ezúttal nem nyújtott maradandót.

Reklámok

2 thoughts on “Haladás 0-1 Videoton

  1. http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/kondas-ha-poloskey-belovi-es-meg-buntetot-sem-kaptunk-2234539

    „Gratulálnom illik az ellenfélnek, a Videoton nagyon jó csapat. Az első félidőben elkövettük azt a hibát, hogy megbontottuk korábbi egységünket, két támadóval többet jelöltünk a kezdőcsapatba, mint korábban, így a pálya közepén gondjaink voltak. Emiatt voltak a Videotonnak lehetőségei, és az egyik helyzetéből gólt szerzett” – nyilatkozta a Videoton elleni 1–0-s vereséget követően a Haladás vezetőedzője, Artner Tamás.

    Ezek szerint Radó helyezkedése tervszerű volt, de a lényeg, hogy Artner is ennek tulajdonítja a problémáinkat. Remélhetőleg az MTK ellen Radó már valóban azt fogja játszani, amit itt vártam tőle.

  2. Visszajelzés: Videoton 2 – 0 Haladás | kontrapresszing

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s