Home
lineup

A kezdőcsapatok

Az első tavaszi fordulóban a Haladás az utolsó helyezett Siófokot fogadta.

A hosszú felkészülés előtt Artner Tamás presszinget és támadófutballt ígért, ebből egyelőre nem láttunk sokat.

A Haladás kezdőcsapata nem hozott nagy meglepetést, hacsak Nagy Gábor csatár mögötti szerepeltetését nem tekintjük annak.

A középpályán egyenlő erők ütköztek, emiatt a játék inkább a széleken folyt. A második félidei Haladás-cserékkel azonban átalakult a meccs képe.

Formációk

A Haladás a már megszokott 4-2-3-1-gyel állt fel. Simon és Iszali védőfeladatokat láttak el, labdaszerzés után fordították támadásba a csapatot. Ideális esetben Nagyot keresték volna a labdával, de az ellenfél tett róla, hogy ez ne így legyen.

A Siófok 4-5-1-es felállása támadásban inkább 4-3-3-ba hajlott. A csapat igyekezett kivenni a játékból a Haladás irányítóit: Kecskés Iszlaira ment rá, Melczer Simont állította meg, az egészen hátrahúzódó Windecker pedig szorosan követte Nagy Gábort szinte a teljes siófoki térfélen.

Simon vs Melczer, Iszali vs Kecskés

A letámadást meglepő módon a Siófok kezdte el. A kirúgásoknál Melczer, Kecskés és Máté magasra húzódott, hogy megakadályozzák a hátulról való támadásépítést. A munka eredményre is vezetett: a Haladás kénytelen volt a középpálya fölött ívelgetni, főleg, hogy a támadóik közül senki nem lépett vissza a labdáért.

Harc a széleken

A Haladás hosszú labdái általában a szélekre irányultak. Néhány próbálkozás volt Andorka megjátszására is, de ő két védő őrizetében elérhetetlen volt. Nagy Gábor Windecker elől valamelyik szélre ment ki Radó vagy Halmosi mellé.

A Siófok támadásaiban Melczer és Kecskés is gyakran a szélre húzódott, hogy kikerüljék a Haladás védekező középpályásait. A rendszeresen felfutó szélső hátvédek segítségével próbáltak beadásokhoz jutni.

haladás intercepts

A Haladás szerelési kísérletei az első félidőben. A játék a széleken folyt.

Érezhető volt, hogy ha nem történik valami változás, a játék kimenetele a beadásokon fog múlni. A beadások mennyiségét tekintve a Haladás messze felülmúlta ellenfelét, de a minőségi mutatóban a Siófok volt a jobb. Nemcsak azért, mert pontosabbak voltak, hanem mert gólt is tudtak belőle szerezni.

haladás crosses

A Haladás beadásai. Céltalan…

siófok crosses

A siófoki beadások. Sokkal pontosabbak voltak.

Elkerülhető gól

Az egész meccsen jellemző volt a Haladásnál, hogy a csapatrészek nagyon távol voltak egymástól. A siófokiak gólja előtt is pontosan ez okozta a problémát.

egyedül

Iszali küzd a támadóval. Devecseri és Halmosi nem siet a segítségére.

siófok - letámadás

Pillanatokkal később emberelőnyben a Siófok, sikerül is labdát szerezniük. Ezt a fajta játékot inkább a Haladástól vártam.

Labdaszerzések az ellenfél térfelén

A Haladás az első félidőben a legveszélyesebb támadásait az ellenfél térfelén megszerzett labdákból vezette. Érthetetlen, hogy miért nem próbálkoztak ezzek sokkal többször. Kimerültség lenne az oka?

pressing

Emberelőny a siófoki tizenhatos előtt. Minden kékmezest kitakar valaki, a hazaadásból kis híján a szezon öngólja született.

labdaszerzes

Satuba szorított siófoki. Iszlai labdaszerzése után a rendezetlen védelem nem tudta megakadályozni a kapura lövést. (Más kérdés, hogy Radó nem találta el jól a labdát…)

(FRISSÍTÉS: először kimaradt, de természetesen Halmosi üres kapus ziccere is ilyen szituációból született – a térfél közepén elkövetett labdaszerzés a diagramon is látható.)

Második félidő

A Simon-Németh csere először inkább a Siófoknak kedvezett. Nagy Gábor foglalta el Simon helyét, és Németh játszott Andorka mögött.

Az első néhány percben káosz uralkodott a Halinál. Nagy és Németh nem találta a helyét, a labdaszerzések után a csapat nem tudott támadásba váltani, inkább előre rúgták a labdákat. Ám nem sok sikerrel:

siófok intercepts 2nd half

Siófoki labdaszerzések a második félidő elején

Az igazi változást az Andorka-Gyurján csere hozta meg. Radó foglalta el Andorka helyét, mögötte Németh, a jobb oldalon pedig Gyurján játszott.

Radó csatárként más szerepben játszott, mint Andorka, akit inkább hosszú passzokkal kerestek a többiek. Radó mintegy false nine-ként visszalépett a középpályára labdákért. Ezzel sikerült megbontania az addig viszonylag könnyű és biztonságos helyzetben lévő Takács-Tímár hátvédpárt.

Radóhoz hasonlóan Gyurján is egészen visszahúzódott. A balhátvéd Fejes nem volt rest követni őt, akár a Haladás térfelére sem. Németh ezekben az esetekben pedig berobbanhatott Radó vagy Gyurján üres helyére, és a szétzilált védelemra vezethették a labdát.

Az új taktika bevált, tíz perc elteltével Radó tizenegyest harcolt ki.

gyurján - hátul

Gyurján egészen hátul kapja a labdát, és adja tovább Iszlainak.

támadás

Megérkezik Fejes, hogy Gyurjánra vigyázzon, a helyére pedig azon nyomban rohan Németh a kép jobb oldalán.

radó - németh

Németh itt már Gyurján helyén, a jobbhátvéd sehol, Radó pedig betörni készül a belső védők közti űrbe.

A kiállítások után a meccs első részében tapasztalt patthelyzet alakult ki. Egy szerencsésnek mondható tizenegyessel a Haladás megfordította a mérkőzést, és a továbbiakban inkább a védekezésre helyezte a hangsúlyt. A foghíjas és felforgatott Siófok nem tudott veszélyes helyzeteket teremteni.

Konklúzió

Artner jól nyúlt bele a meccsbe, de talán hamarabb is megtehette volna. A cserék utáni játék ellen nem tudott hatékonyan védekezni a Siófok.

Az első félidőben a veszélyes helyzetek az ellenfél térfelén megszerzett labdákból alakultak ki. Sajnos ebből nagyon kevés volt.

Reklámok

4 thoughts on “Haladás 2-1 Siófok: éppen időben

  1. Visszajelzés: DVTK 1-1 Haladás: erős védelem, kevés támadó | kontrapresszing

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s